De recherche heeft opnieuw een verdachte gearresteerd in het onderzoek naar een terroristische organisatie van jihadisten. 

De 40-jarige Hagenaar werd dinsdag opgepakt op verdenking van deelname aan deze organisatie, liet de politie woensdag weten.

De man meldde zichzelf op het bureau, nadat de politie hem hiertoe had uitgenodigd. Met deze aanhouding zitten er in dit onderzoek nu zeven mannen vast en werden er in totaal 12 personen aangehouden.

Naast het vormen van een terroristische organisatie worden sommigen ook verdacht van het plaatsen van opruiende teksten op social media en anderen van het ronselen van mensen voor de gewapende strijd in Syrië.

Rolverdeling

Volgens justitie vormden de verdachten een samenwerkingsverband en was er sprake van een rolverdeling. Doel was het plegen van terroristische misdrijven door te gaan strijden in Syrië of Irak. Er zijn geen aanwijzingen dat de groep aanslagen in Nederland wilde plegen.

Onder deze verdachten is 'ronselaar' Oussama C. Hij verscheen vorige week maandag voor de rechtbank in Den Haag, waar zijn voorarrest werd verlengd. C. wordt ervan beschuldigd dat hij zeker vijf jonge moslims heeft geworven die ook daadwerkelijk naar Syrië zijn afgereisd.

Flyers

C. heeft ze geronseld met behulp van flyers, gesprekken en preken op straat. Verder gaf hij lezingen en verspreidde hij zijn visie via sociale media, stelt het OM.

Ook zou hij contact met het vijftal hebben gehouden toen zij op weg waren naar Syrië en toen ze daar eenmaal waren. Deze jonge mannen zijn tussen de 20 en 24 jaar.

Ook de vermeende jihadronselaar Azzedine C., alias Abou Moussa, wordt tot de terroristische organisatie gerekend.