De politie heeft woensdag in Den Helder twee rijschoolhouders (van 46 en 70 jaar) aangehouden op verdenking van fraude met rijexamens. 

Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een fraudezaak, waarbij een rijexaminator kandidaten liet slagen tegen betaling.

Deze 62-jarige rijexaminator van het CBR uit Purmerend werd al eerder aangehouden en zit nog steeds vast. De kandidaten betaalden tussen de 1000 en 2000 euro extra bovenop het examengeld. In verband met deze kwestie zijn eerder in Zaandam en Amsterdam al drie rijschoolhouders en een 29-jarige rijinstructeur aangehouden.

De politie denkt dat mogelijk meer dan 100 mensen op deze wijze hun rijbewijs hebben gekregen. De zaak kwam aan het rollen toen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ontdekte dat bij de verdachte wel opvallend veel mensen slaagden voor hun praktijkexamen.

Het CBR liet weten de zaak heel ernstig te nemen. ''Wanneer uit het politieonderzoek blijkt dat mensen een frauduleus rijbewijs hebben, gaan we er alles aan doen om het rijbewijs ongeldig te verklaren. Ook tegen de betrokken rijscholen nemen we passende maatregelen. De examinator is meteen na aanhouding op non-actief gesteld. Als fraude wordt vastgesteld, volgt ontslag'', stelt het CBR.