Als de temperaturen de rest van het jaar normaal blijven, zal 2014 het warmste jaar ooit gemeten worden in Nederland. 

Dat meldt het KNMI woensdag.

Bijna alle maanden van dit jaar waren gemiddeld warmer dan normaal. Augustus bleek tot nu toe de enige uitzondering.

Als de maandelijkse temperaturen de rest van het jaar rond de normale gemiddeldes blijven, zal 2014 de boeken in gaan als warmste jaar ooit.

De gemiddelde temperatuur over heel 2014 zal dan uitkomen op 11,3 graden Celsius. Dat is drietiende graad warmer dan de recordhoudende jaren 2006 en 2007. Vooral de eerste vier maanden van dit jaar waren warmer dan gebruikelijk.  

Volgens het KNMI hangt het record samen met de versnelde opwarming van de aarde. Daarnaast had Nederland dit jaar ook vaak te maken met grillig weer. De pieken en dalen die daarbij ontstonden, dragen op toevallige wijze ook bij aan het warme jaar.

Historisch

Het KNMI meet de temperatuur onder de noemer Centraal Nederland Temperatuur. Dit doet de organisatie sinds 1906. Andere Nederlandse metingen gaan nog verder terug. Als die metingen sinds 1706 meegerekend worden, kan er zelfs gezegd worden dat 2014 mogelijk het warmste jaar in drie eeuwen wordt.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het KNMI. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen