Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft zijn voormalig directeur Nurten Albayrak op 1 april 2012 terecht op non-actief gezet en later ontslagen. Ze heeft geen recht op een ontslagvergoeding.

Dat hebben de civiele rechter en kantonrechter in Den Haag woensdag geoordeeld. Er is dan ook geen reden voor het toewijzen van een vergoeding voor het beëindigen van haar contact en immateriële schade voor Albayrak.

Beide rechters vinden dat het COA voldoende bewijs heeft geleverd dat Albayrak op drie punten in strijd heeft gehandeld met de eisen van integriteit. Zo heeft ze gelogen over het privégebruik van haar auto.

Albayrak had medewerkers opdracht gegeven haar agenda aan te passen om privéritten te verhullen. Dat deed ze om te voorkomen dat haar salaris, inclusief compensatie voor de bijtelling wegens privégebruik, boven de balkenendenorm zou komen.

Vergoeding

Albayrak eiste een ontslagvergoeding en een schadevergoeding van samen zo'n vier ton. Daarbovenop wilde ze geld zien omdat het COA heeft geweigerd haar weer aan het werk te laten gaan, ondanks een bevel daartoe van het gerechtshof in Den Haag. Hierbij ging het om ruim zes ton. Volgens de rechtbank was de weigering terecht, omdat er nieuwe feiten aan het licht waren gekomen.

De zaak rond Albayrak kwam aan het rollen toen de NOS in september 2011 berichtte over misstanden bij het COA. In april 2012 bleek uit een onderzoek in opdracht van toenmalig minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dat onder Albayrak een angstcultuur heerste bij het COA.

Ook deze onderzoekscommissie concludeerde dat Albayrak had gelogen. Albayrak werd vervolgens ontslagen.