Antiterreurcoördinator Dick Schoof en de veiligheidsdiensten hebben momenteel geen aanwijzingen dat IS-strijders als asielzoekers naar Nederland komen.

Dat zegt zijn woordvoerder dinsdag.

Ook minister Ivo Opstelten (Veiligheid) zegt dat dinsdagmiddag in de Tweede Kamer. De Nederlandse diensten houden de reisbewegingen uit de IS-gebieden in Irak en Syrië wel scherp in de gaten.

De Duitse krant Bild meldt op basis van bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten dat IS groepen terroristen als vluchtelingen naar West-Europa wil loodsen. 

Amerikaanse geheim agenten zouden gesprekken hebben afgeluisterd waarin de plannen worden besproken. Door de terroristen als vluchtelingen te sturen, hoopt IS de steeds beter beveiligde vliegvelden te omzeilen.

Scenario

Opstelten zegt dat de krant repte van een ''mogelijk scenario'', maar volgens hem is ''er geen sprake van'' dat terroristen ''via die lijn'' naar Nederland zijn gekomen.

Opstelten zegt dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst een speciale ''meldstructuur'' heeft om risico's voor de veiligheid te ontdekken. Hij zal de Kamer informeren als de zaken veranderen, maar wel op zo'n manier dat de veiligheid gewaarborgd blijft.

Missie

De deelname van Nederland aan de missie tegen IS in Irak kan leiden tot een hogere terroristische dreiging en een groter risico van aanslagen in en tegen Nederland, liet het kabinet al eerder weten.

Vanaf afgelopen zondag worden acht F-16's ingezet boven Irak. Ook trainen Nederlandse militairen hun Iraakse collega's. De Nederlandse missie beperkt zich voorlopig tot Irak.

In een recent interview gaf Schoof aan dat Nederland aan de missie meedoet, ''juist om de dreiging die van terroristische organisaties als IS uitgaan, te verminderen''.