De Kamerleden die zich bezighouden met Buitenlandse Zaken hebben dinsdagochtend een delegatie van de Koerden ontvangen, die maandagavond demonstreerden bij de Tweede Kamer.

Na de besloten ontmoeting in een kleine vergaderzaal zei Besime Ogretmen van de Federatie Koerden Nederland dat als Nederland voor democratie en vrijheid staat, ze nu zouden moeten overgaan tot daden en het niet bij woorden moeten laten. Ook hebben ze gevraagd wapens te leveren waarmee tanks van IS kunnen worden bestookt.

Harde toezeggingen hebben ze niet gekregen, maar de Koerden hopen wel dat de Tweede Kamer in actie komt en aandringt op militaire acties tegen doelen van IS in Syrië en op humanitaire hulp in dat land.

Ogretmen was een van de Koerdische delegatieleden die aanwezig was bij de ontmoeting. ''We hopen dat de Kamer iets gaat doen. Die hoop is ons gegeven'', zei Ogretmen na afloop van het gesprek, dat ongeveer een uur duurde.

De Koerden hebben vooral hun zorgen geuit over de situatie in de door IS belegerde Koerdische stad Kobani in het noorden van Syrië. Volgens Ogretmen is daar sprake van volkerenmoord, waarvan de Koerdische bevolking het slachtoffer is. ''Wat moet er nog gebeuren voordat er sprake is van een humanitaire noodsituatie? Mensen worden op gruwelijke wijze afgeslacht'', zei ze.

Bekijk hier de reactie van een van de delegatieleden:

Actie

Het gesprek volgde op het binnendringen maandagavond van de ontvangsthal van het Kamergebouw door ongeveer honderd Koerdische demonstranten. Ze vroegen met hun actie aandacht voor het geweld van IS in Syrië en de belegering van de Koerdische stad Kobani in het noorden van Syrië. 

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zegde in een gesprek maandagnacht toe dat de demonstranten dinsdag een gesprek zouden krijgen met de buitenlandwoordvoerders van de Kamerfracties. Ook de medische hulp ter plaatse en de humanitaire opvang komen tijdens daarin aan bod.

Geen dreiging

De Koerdische betogers hebben maandagavond niet geprobeerd het beveiligde gebied in het Tweede Kamergebouw binnen te komen. "Er is op geen enkel moment sprake van dreiging geweest'', laat Van Miltenburg weten.

De Koerden kwamen niet verder dan de voorhal van het gebouw en hebben niet geprobeerd verder te komen. Het beveiligingsprotocol is in werking gesteld.

Uit voorzorg staat er extra politie bij de ingang van het gebouw van de Tweede Kamer, maar het is er rustig. De delegatieleden hebben verder geen Koerdische sympathisanten bij zich. 

Koerden in gesprek met Tweede Kamer

De Kamerleden die zich bezighouden met Buitenlandse Zaken ontvangen dinsdagochtend een delegatie van de Koerden, die maandagavond demonstreerden bij de Tweede Kamer. © ANP
De Koerden willen dat Nederland zo snel mogelijk meedoet aan luchtaanvallen op doelen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) in Syrië.
Dat zei een van de delegatieleden voorafgaande aan de besloten ontmoeting in een kleine vergaderzaal. © ANP
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt staat de pers te woord. © ANP
Besime Ogretmen, onderdeel van de Koerdische delegatie die een gesprek had met de vaste kamercommissie Buitenlandse Zaken, staat de pers te woord. © ANP
Het gesprek volgt op het binnendringen maandagavond van de ontvangsthal van het Kamergebouw door ongeveer honderd Koerdische demonstranten. Ze vroegen met hun actie aandacht voor het geweld van IS in Syrië en de belegering van de Koerdische stad Kobani in het noorden van Syrië. © ANP
Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg spreekt de Koerdische betogers toe na gesprekken met de Koerdische delegatie. Een groep van ongeveer 100 tot 150 Koerden is maandagavond het Tweede Kamergebouw in Den Haag binnengedrongen. De politie was massaal aanwezig, er is niemand opgepakt. Rond 1.30 uur zijn ze vertrokken. De demonstranten protesteerden tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door terreurbeweging Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). © NU.nl/Peter Paul van Voorst
De demonstranten verlaten het Tweede Kamergebouw. © ANP
Uit voorzorg staat er extra politie bij de ingang van het gebouw van de Tweede Kamer, maar het is er rustig. De delegatieleden hebben verder geen Koerdische sympathisanten bij zich. © ANP

Standpunt

Oppositiepartijen vroegen maandagavond al om een standpunt van het kabinet over de opties tot een militaire interventie om de burgers en vluchtelingen van de Syrische stad te beschermen.

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zijn alleen actief boven Irak als onderdeel van de internationale strijd tegen IS. Het kabinet heeft er, met steun van de Kamer, voor gekozen die acties te beperken tot Irak, omdat er geen internationale overeenstemming is over een juridische basis voor militair ingrijpen in Syrië.

Het kabinet probeert internationaal duidelijk te krijgen of er toch voldoende juridische basis is voor actie tegen IS in Syrië. Die is er nu nog niet in de ogen van het kabinet en van de PvdA.

De Kamer is in afwachting van antwoorden van het kabinet op vragen over de situatie in Kobani. In een brief, die er voor 13.30 uur moet zijn, moet het kabinet helder maken wat de internationale coalitie tegen IS onderneemt om de burgers van Kobani te beschermen. 

Mandaat

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes verwijst naar het Kamerdebat vorige week over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen IS waarin de PvdA het kabinet opriep ''pro-actief op zoek te gaan'' naar een volkenrechtelijk mandaat voor actie in Syrië en te onderzoeken hoe IS effectief bestreden kan worden. ''De urgentie daarvan is sindsdien alleen maar toegenomen'', zegt Servaes.

De VVD vindt wel dat een operatie tegen IS in Syrië legitiem is, maar heeft zich neergelegd bij de bezwaren van de PvdA. VVD-Kamerlid Han ten Broeke wijst erop dat in het regeerakkoord een "humanitaire noodsituatie" wordt genoemd als grond voor militair ingrijpen als een volkenrechtelijk mandaat ontbreekt.

Maar hij laat die beoordeling en het eventuele initiatief aan het kabinet. ''Kamerleden moeten niet bepalen waar en wanneer militairen worden ingezet.''

Bekijk hier de beelden van de demonstratie maandagavond:

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold zei dinsdag in het NOS Radio 1-journaal dat hij de oproep van de Koerden goed begrijpt. Hij vergelijkt de omsingeling van Kobani met die van de yezidi's deze zomer in het Sinjar-gebergte.

Nederland kan met F-16's niet ingrijpen tegen IS in Kobani omdat het Nederlandse optreden beperkt is tot Irak en Kobani in Syrië ligt.

Toch kan Pechtold zich voorstellen dat de belegering van Kobani dat doet veranderen. Als er sprake zou zijn van genocide op de Koerden in Kobani, dan kan er ook voor Nederland een noodzaak zijn om daar bij te dragen aan de strijd tegen IS, aldus Pechtold.

ChristenUnie

ChristenUnie wil dat Nederland meedoet aan internationale luchtaanvallen op IS-doelen bij Kobani. De partij pleit voor zo'n humanitaire interventie. Volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind moet een dergelijke interventie beperkt zijn in tijd en plaats.
 
Zijn fractie ziet te veel bezwaren tegen deelname aan de bredere internationale strijd tegen IS in de rest van Syrië. Maar volgens Voordewind moeten de vluchtelingen in Kobani geholpen worden. 

Een motie van de ChristenUnie van die strekking werd vorige week nog verworpen. De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden toen tegen dat voorstel.

Maar Voordewind hoopt dat de Kamer alsnog "de urgentie om iets te doen'' tot zich laat doordringen. Hij zei dat na afloop van het gesprek met de Koerden. 

Wilders

PVV-leider Geert Wilders is minder positief gestemd. Hij noemt de beveiliging van de Tweede Kamer ''zo lek als een mandje'' en het binnendringen van het Kamergebouw ''door wie dan ook is onacceptabel''. 

Dat de Koerden dinsdagochtend al welkom zijn voor een gesprek met de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken begrijpt Wilders niet. ''Waarom doet de Kamervoorzitter toezeggingen?'', vraagt hij zich af.

Wilders zegt dat hij wel begrip heeft voor de Koerdische zorgen. ''Vorige week heb ik in het Kamerdebat ook al gezegd dat Nederland ook in Syrië zou moeten kunnen bombarderen en niet alleen in Irak.''

Maar het bezetten van het parlement is ''absoluut ongepast en not done'' en de toezeggingen van Van Miltenburg zijn daarom ook niet gepast, aldus Wilders.

Van Aartsen

Ook de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen noemt het binnendringen van het Tweede Kamergebouw onaanvaardbaar. ''Dit moet niet meer'', zei Van Aartsen dinsdagochtend in het Radio 1-journaal.

De burgemeester wil echter geen aantasting van het open karakter van de Tweede Kamer en geen permanente politie voor de deur. ''Ze zijn de Kamer ook niet in geweest en hebben geen vergadering verstoord.''​

Van Aartsen gaf wel opdracht de mobiele eenheid in te zetten. ''Eén ding was voor mij duidelijk: ze moesten er wel uit.''

Betogers dringen Tweede Kamer binnen

Agenten staan voor de entree van het gebouw van de Tweede Kamer. Een groep betogers heeft het gebouw bestormd. De demonstranten zouden Koerden zijn, die protesteerden tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat. © ANP
Een delegatie van de Koerdische demonstranten heeft maandagnacht een gesprek gehad met kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. © ANP
Ik deel uw zorgen en snap de afschuw die u voelt", zei Van Miltenburg in haar toespraak met de Koerdische demonstranten. © ANP
Agenten staan voor de entree van het gebouw van de Tweede Kamer. Een groep betogers heeft het gebouw binnengedrongen. De demonstranten zijn Koerden, die protesteerden tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat. © ANP
Agenten staan voor de entree van het gebouw van de Tweede Kamer. Een groep betogers heeft het gebouw bestormd. De demonstranten zouden Koerden zijn, die protesteerden tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat. © Den Haag
Koerden staan buiten de Tweede kamer actie te voeren tegen acties IS. © NU.nl/Frank Bond
Agenten staan voor de entree van het gebouw van de Tweede Kamer. Een groep betogers heeft het gebouw bestormd. De demonstranten zouden Koerden zijn, die protesteerden tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat. © ANP
Koerdische demonstranten en politie in de hal van het Tweede Kamer gebouw. Enkele honderden Koerden zijn het Tweede Kamergebouw in Den Haag binnengedrongen. De politie is massaal aanwezig. De demonstranten protesteren tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat. © ANP
Koerdische demonstranten in de hal van de Tweede Kamer. Enkele honderden Koerden zijn het Tweede Kamergebouw in Den Haag binnengedrongen. De politie is massaal aanwezig. De demonstranten protesteren tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat © ANP
Koerdische demonstranten in de hal van het Tweede Kamer gebouw. Enkele honderden Koerden zijn het Tweede Kamergebouw in Den Haag binnengedrongen. De politie is massaal aanwezig. De demonstranten protesteren tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat. © ANP
De Kamervoorzitter sprak de demonstranten buiten rond twee uur toe. © ANP
De demonstranten verlaten het Tweede Kamergebouw. © ANP
Kamervoorzitter Anoechka van Miltenburg spreekt de Koerdische betogers toe na gesprekken met de Koerdische delegatie. © NU.nl/Peter Paul van Voorst

Strijd tegen Islamitische Staat (IS) zet Koerden op de kaart