Een groep van ongeveer 100 tot 150 Koerden is maandagavond het Tweede Kamergebouw in Den Haag binnengedrongen. De politie was massaal aanwezig, er is niemand opgepakt. Rond 1.30 uur zijn ze vertrokken.

Dat meldt de politie.

De demonstranten protesteerden tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door terreurbeweging Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS).

Een delegatie van de Koerdische demonstranten heeft maandagnacht een gesprek gehad met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Na afloop van het gesprek trokken de demonstranten rustig naar buiten.

De Kamervoorzitter sprak de demonstranten buiten rond 2.00 uur toe. "Ik deel uw zorgen en snap de afschuw die u voelt", zei Van Miltenburg.

"We hebben een goed gesprek gehad. Ik begrijp jullie behoefte om hier naartoe te komen", aldus Van Miltenburg, die toezegde dat de demonstrerende Koerden dinsdag een gesprek krijgen met de buitenlandwoordvoerders van de Kamerfracties.

Agenda

SP-Kamerlid Harry van Bommel meldde ten overstaan van de demonstranten namens vrijwel alle fracties dat er Kamervragen zijn gesteld over de situatie van de Koerden in Kobani.

"Ik heb nog nooit meegemaakt dat een Kamervoorzitter midden in de nacht naar de Kamer komt om iets op de agenda te zetten", aldus Van Bommel. "We gaan zo vroeg mogelijk in gesprek. Er moet hoe dan ook wat gebeuren.''

Wat precies de inzet van de Koerden is tijdens de gesprekken dinsdag, is niet duidelijk. Niet iedereen is tevreden met de uitkomst van de gesprekken. "Ik ga nooit tevreden naar huis", zei een van de actievoerders. "Er zijn mensen met familieleden die worden vermoord. Ik ga met het grootste verdriet naar huis."

'Nauwelijks bewaking'

"We konden gewoon naar binnen lopen, er was nauwelijks bewaking'', zei een van de demonstranten bij het verlaten van het gebouw. 

De demonstranten zijn niet voorbij de detectiepoortjes zijn gekomen, waar een pasje voor nodig is.

Een andere betoger meldt dat een bewaker per ongeluk de schuifdeur naar de hal van het Kamergebouw opende door met zijn voet de sensor te activeren. "We zijn trots dat het eindelijk gelukt is aandacht te krijgen voor de situatie van de Koerden."

Volgens de politie kon door het optreden van beveiligers en de politie worden voorkomen dat de demonstranten het Kamergebouw verder konden binnendringen. Het vertrek verliep geheel zonder problemen.

Kobani

De Koerden waren eerder op de avond nog niet van plan te vertrekken voordat Kobani is bevrijd. Dat scandeerden ze nadat een demonstrant zijn mededemonstranten toesprak.

Hij meldde dat op de Koerdische tv te zien was dat een aanval door IS-strijders op Kobani was afgeslagen, waarbij honderden IS-strijders om het leven zouden zijn gekomen. Deze informatie werd door de menigte met luid gejuich begroet.

Niet aangekondigd

Op het moment van binnendringen waren er voor zover bekend geen zittingen van de Kamer. Eerder op de dag vroeg bijna de gehele oppositie opheldering van het kabinet over de situatie in Kobani. Dat antwoord zou nog maandagavond moeten komen.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de demonstratie niet van te voren was aangekondigd. 

Aandacht

Een van de demonstranten lichtte in het televisie-programma Pauw telefonisch hun actie toe. ''Velen hebben daar (in Kobani, red.) familie'', zei de vrouw. ''We willen een stem laten horen aan de Nederlandse Tweede Kamer.''

Volgens berichten op sociale media vonden er over de hele wereld gelijksoortige protesten plaats onder de naam #Twitterkurds. In heel Europa protesteren ze bij parlementsgebouwen en op luchthavens.

Er zijn betogingen bij de regeringsgebouwen in Wenen en Bern en op de luchthavens van Brussel, Kopenhagen en Stockholm. Ook in Berlijn verzamelden zich Koerdische betogers.

Istanbul

In Turkije zijn naar verluidt duizenden Koerden de straten opgegaan om te protesteren tegen de situatie in Kobani. In Istanbul en zes andere Turkse steden is de politie in gevecht geraakt met betrogers, meldt het Turkse persbureau Dogan.

Demonstranten in Istanbul wierpen barricades op, staken een bus in brand en smeten stenen, vuurwerk en brandbommen naar de politie. Een agent raakte hierbij gewond. Er waren soortgelijke protesten in Batman, Diyarbakir, Van, Sirnak, Sanliurfa en Hakkari. Dat zijn allemaal steden waar veel Koerden wonen.

Op Twitter zijn foto's te zien van protesten in de Turkse hoofdstad Ankara. Er staan auto's in brand. De politie zou de menigte met waterkanonnen en traangas uiteen proberen te drijven.

De Turkse regering staat op gespannen voet met de Koerdische bevolking en merkt meerdere Koerdische organisaties aan als terreurbewegingen. 

Bekijk beelden uit de Tweede Kamer:

Betogers dringen Tweede Kamer binnen

Agenten staan voor de entree van het gebouw van de Tweede Kamer. Een groep betogers heeft het gebouw bestormd. De demonstranten zouden Koerden zijn, die protesteerden tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat. © ANP
Een delegatie van de Koerdische demonstranten heeft maandagnacht een gesprek gehad met kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. © ANP
Ik deel uw zorgen en snap de afschuw die u voelt", zei Van Miltenburg in haar toespraak met de Koerdische demonstranten. © ANP
Agenten staan voor de entree van het gebouw van de Tweede Kamer. Een groep betogers heeft het gebouw binnengedrongen. De demonstranten zijn Koerden, die protesteerden tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat. © ANP
Agenten staan voor de entree van het gebouw van de Tweede Kamer. Een groep betogers heeft het gebouw bestormd. De demonstranten zouden Koerden zijn, die protesteerden tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat. © Den Haag
Koerden staan buiten de Tweede kamer actie te voeren tegen acties IS. © NU.nl/Frank Bond
Agenten staan voor de entree van het gebouw van de Tweede Kamer. Een groep betogers heeft het gebouw bestormd. De demonstranten zouden Koerden zijn, die protesteerden tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat. © ANP
Koerdische demonstranten en politie in de hal van het Tweede Kamer gebouw. Enkele honderden Koerden zijn het Tweede Kamergebouw in Den Haag binnengedrongen. De politie is massaal aanwezig. De demonstranten protesteren tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat. © ANP
Koerdische demonstranten in de hal van de Tweede Kamer. Enkele honderden Koerden zijn het Tweede Kamergebouw in Den Haag binnengedrongen. De politie is massaal aanwezig. De demonstranten protesteren tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat © ANP
Koerdische demonstranten in de hal van het Tweede Kamer gebouw. Enkele honderden Koerden zijn het Tweede Kamergebouw in Den Haag binnengedrongen. De politie is massaal aanwezig. De demonstranten protesteren tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat. © ANP
De Kamervoorzitter sprak de demonstranten buiten rond twee uur toe. © ANP
De demonstranten verlaten het Tweede Kamergebouw. © ANP
Kamervoorzitter Anoechka van Miltenburg spreekt de Koerdische betogers toe na gesprekken met de Koerdische delegatie. © NU.nl/Peter Paul van Voorst


Heeft u foto's van dit nieuws? Stuur ze in via NUfoto

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak l Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS