De proef van de Rotterdamse vervoerder RET om reizigers op rekening te laten rijden is geslaagd. Daardoor kunnen dit jaar nog eens duizend reizigers van deze nieuwe dienst gebruik gaan maken. 

Dat heeft de RET maandag bekendgemaakt.

Vanaf januari 2015 is de dienst voor alle ov-reizigers beschikbaar die met de RET reizen.Tijdens de proef van een half jaar konden tweehonderd mensen een maand lang op rekening rijden. Daardoor hoefden ze geen saldo meer op hun ov-chipkaart te hebben.

Aan het eind van de maand kregen ze een factuur opgestuurd. Het reisbedrag werd dan automatisch van de bankrekening afgeschreven.

Volgens de RET waren de proefpersonen enthousiast over het gebruiksgemak van het achteraf betalen. "Ze hadden geen zorgen over onvoldoende saldo, gebrek aan kleingeld en gesloten poortjes", aldus RET-directeur Pedro Peters. Met de nieuwe betaalwijze is het ook mogelijk na een rit via internet alsnog uit te checken als de reiziger dat is vergeten.

Meer mogelijkheden

Het gemeentelijk vervoersbedrijf in Amsterdam begon 1 oktober met de proef. Daardoor kunnen RET-reizigers met hun ov-chipkaart ook bij het GVB achteraf betalen.

"De dienst is de opmaat naar nog meer betaalvormen", weet directeur Arco Groothedde van ov-chipkaart ontwikkelaar Translink. "Wij hebben daar met de RET een nieuw systeem voor ontwikkeld. Dat maakt het mogelijk om in de toekomst betalingen met bankpassen en smartphones te verwerken."

Het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), waarin verschillende vervoerders zijn vertegenwoordigd, maakte in september bekend dat het jaarlijks circa zestien miljoen euro overhoudt aan reizigers die met hun ov-chipkaart vergeten uit te checken. De partijen kondigden tegelijkertijd verscheidene maatregelen aan om het missen van het uitchecken verder terug te dringen.