De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft bepaalde trajecten aangepakt naar aanleiding van klachten over overvolle treinen. Er worden extra treinen of langere treinen ingezet.

Dat meldt reizigersorganisatie Rover maandag.

Het besluit is een reactie op de uitkomsten van de app die Rover in september heeft gelanceerd, waarmee drukte in de trein kan worden doorgegeven.

Het zogenaamde 'Meldpunt Volle Treinen' ontving in de eerste maand ruim vijfduizend meldingen. De trajecten waarover het meest werd geklaagd zijn Den Bosch-Nijmegen, Amsterdam-Uitgeest en Venlo-Eindhoven.

Vanaf maandag zal de NS op de twee laatstgenoemde trajecten een langere trein inzetten. Op het traject Den Bosch-Nijmegen zet de NS een extra spitstrein in tussen Wijchen en Nijmegen. Langere treinen zijn hier niet mogelijk in verband met de perronlengtes op het traject.

De NS gaat daarnaast de spreiding over de treinen bevorderen, omdat op bepaalde trajecten veel mensen vooral voorin zouden instappen, terwijl achterin de trein nog voldoende plek zou zijn.

Andere vervoerders

Veruit de meeste meldingen die Rover ontving hebben betrekking op NS, op afstand gevolgd door Arriva. Maar over alle spoorvervoerders werd in september geklaagd.

Rover noemt het moeilijk om conclusies te trekken op basis van de aantallen klachten, omdat er voorheen nog geen dergelijke app bestond. De reizigersorganisatie heeft zich daarom vooral gericht op de ernstige klachten. Zo kreeg Rover zo'n 350 meldingen van reizigers die door overvolle treinen op het perron moesten achterblijven.

Reactie NS

De NS laat in een reactie weten dat de meldingen die bij Rover (en NS) binnenkomen helpen om de planning te verbeteren. Hoe meer gedetailleerde informatie, hoe beter, aldus de vervoerder.

Wel waarschuwt de vervoerder dat het na de zomer "altijd druk is". Dat is volgens NS het drukste moment van het jaar voor alle spoorvervoerders, maar ook op de weg is de drukte zichtbaar. "Zeker op kortere afstanden hoort staan er, net als in de metro of tram, ook bij." De NS vermeldt in haar reisplanner tegenwoordig met poppetjes wat de verwachte drukte is in een trein, volgens de laatste inzichten.