De man die zaterdagavond met ebola-verschijnselen de huisartsenpost van het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht binnenkwam, heeft waarschijnlijk geen ebola. Dat blijkt uit een eerste bloedtest.

Dat meldt het Erasmus MC tegenover NU.nl. De man moet niettemin nog een dag in isolatie blijven. Hij blijkt daarnaast wel malaria te hebben, waarvoor hij momenteel wordt behandeld.

Het ziekenhuis laat weten dat specifieke testen zijn uitgevoerd om uit te sluiten dat de man naast malaria ook ebola zou kunnen hebben. De uitslagen van deze testen wijzen niet op een besmetting met het ebolavirus.

Daarmee kan al met zekerheid worden gesteld dat de patiënt tijdens zijn reis vanuit Sierra Leone naar Nederland geen besmettingsgevaar vormde voor de mensen in zijn omgeving.

Het Erasmus MC benadrukt dat het om een eerste test gaat. Extra tests, die door het Erasmus MC en een Duits laboratorium in Hamburg zullen worden uitgevoerd, moeten de definitieve uitslag geven. De uitslagen van de extra tests worden komende week verwacht. De eerste test is ook door het Erasmus MC uitgevoerd.

Beschermende kleding

Zaterdag werd de man onwel in een huisartsenpost in Dordrecht. Hij zakte in elkaar en werd direct geïsoleerd in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. In de nacht werd hij overgebracht naar het Erasmus MC, waar hij opnieuw afgeschermd van andere patiënten werd gehouden. Artsen mochten hem alleen benaderen als zij beschermende kleding droegen.

De ruimte waar de man niet lekker werd, wordt schoongemaakt. Patiënten op de spoedeisende hulp in Dordrecht hebben geen enkel risico gelopen, benadrukte het ziekenhuis direct al. Ook mensen die in het Erasmus MC liggen hoeven zich volgens dat ziekenhuis geen zorgen te maken.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola