Het kerkbezoek in Nederland daalt. Met name katholieken gaan minder naar de kerk.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde.

Toch geeft ruim de helft van de volwassen Nederlanders aan zich tot een geloofsgemeenschap te rekenen. De grootste categorie gelovigen, een kwart, is katholiek.

Urk

Urk is de gelovigste gemeente, slechts 2 procent van de inwoners is daar niet-kerkelijk. Ook in het Limburgse Simpelveld en het Brabantse Someren wonen veel gelovigen. Respectievelijk 91,1 en 88,6 procent is aangesloten bij een geloofsgemeenschap.

Menterwolde (16,6 procent), Bellingwedde (17,8) en Landsmeer (20,9) zijn de minst gelovige gemeenten. Van veertien gemeenten zijn geen gegevens bekend.

Trouw

In 2013 bezocht 17 procent van de volwassenen minstens een keer per maand een kerk, moskee of andere religieuze bijeenkomst. 

Gereformeerden en protestanten zijn de trouwste kerkgangers, 60 procent gaat minstens een keer per maand naar de kerk. 38 procent van de moslims gaat regelmatig naar de moskee.

Urk heeft ook de trouwste kerkbezoekers. Zo'n 93,8 procent bezoekt minstens een keer per maand een kerk. Ook Bunschoten en Staphorst hebben met 66,8 en 62,1 procent trouwe kerkgangers.

Opvallend is dat in zuidelijke gemeenten veel gelovigen wonen, maar dat het kerkbezoek relatief laag is.