Nederlanders staan langer in de file.

Dat blijkt uit cijfers van de ANWB. Volgens de bond is de zogenoemde filezwaarte in het derde kwartaal van dit jaar 21 procent hoger dan in de vergelijkbare periode van 2013.

Ook in het tweede kwartaal steeg het aantal files. Wel steeg de filezwaarte toen veel minder, met 3 procent. De filezwaarte wordt berekend door de lengte van de file met de duur te vermenigvuldigen.

In september leidden ongelukken tot extra drukte. In augustus zorgde hevige regenval voor extra files op de snelwegen. In juli leidden het vakantieverkeer en werkzaamheden tot meer files, vooral in het zuiden van het land.

Knelpunten

Door de stagnerende economie daalde de verkeersstroom de laatste jaren. Ook leidde het wegwerken van knelpunten tot het verminderen van de filezwaarte. Volgens een woordvoerder van ANWB neemt het aanbod van verkeer nu weer toe. ''Een aantal knelpunten is uit de file-top 5 verdwenen. Daar is de doorstroming dus verbeterd. Op de overige knelpunten zien we dat het verkeer weer toeneemt.''

Volgens de ANWB is het geen geheim dat dat komt doordat de economie uit het dal kruipt. ''Je ziet dat de transportsector het langzamerhand beter doet, dat de bouw weer aantrekt.''