In de vergunningsaanvraag voor het evenement in Haaksbergen van afgelopen zondag, is de komst van een monstertruck vermeld. De gemeente heeft dit in de afgelopen dagen tweemaal ontkend.

Dat blijkt uit de aanvraag die de gemeente woensdagmiddag openbaar heeft gemaakt. De organisatie van het evenement heeft woensdagmorgen al gezegd dat de monstertruck van 1.500 pk in de aanvraag stond.

De organisatie heeft precies vermeld met welke voertuigen het stuntteam een demonstratie wilde geven.

''Er wordt weliswaar melding gemaakt van de komst van een monstertruck, maar er wordt niet duidelijk wat deze monstertruck nu precies gaat doen. Het geven van een demonstratie of een stunt en de wijze waarop dit gedaan gaat worden, wordt verder niet toegelicht'', zegt burgemeester Hans Gerritsen in een toelichting.

Volgens Gerritsen is het document daardoor op meerdere manieren interpreteerbaar. De Onderzoeksraad voor Veiligheid moet volgens hem uitmaken hoe de tekst precies gelezen moest worden.

Standaard

Gerritsen benadrukt dat hijzelf de aanvraag noch de verstrekte vergunning heeft gezien. De zaak is als een standaardvergunning afgehandeld door een ambtenaar, die geen advies vroeg aan politie of brandweer. ''Hoe dit kan en wie daarvoor verantwoordelijk is, moet nader onderzoek uitwijzen'', aldus de burgemeester.
 
Haaksbergen heeft woensdag de fractievoorzitters en andere gemeenteraadsleden op de hoogte gesteld van de tekst van de aanvraag. De gemeente wil er verder niets over zeggen zolang het onderzoek van de OVV nog loopt.

Chauffeur

De bestuurder van de monstertruck is woensdagavond vrijgelaten. Hij wordt nog wel verdacht van dood door schuld, maar het Openbaar Ministerie ziet geen reden om hem langer in de cel te laten zitten. Hij werd zondagavond aangehouden.

Bij het ongeval met de monstertruck vielen drie doden en ruim twintig gewonden. De gemeente Haaksbergen meldt woensdag dat er nog dertien gewonden in ziekenhuizen liggen. 

Vier van hen zijn er slecht aan toe. Onder de dertien patiënten zijn twee kinderen.

Onderzoek

Het OM spreekt van een complex onderzoek dat naar verwachting nog wel even kan duren. Bij de politie hebben zich bijna honderd getuigen van het incident gemeld. 

Politie en justitie onderzoeken de technische staat van de monstertruck en de rol van de chauffeur. De politie benadert de getuigen de komende dagen schriftelijk. Daarna gaat de politie ze ook mondeling horen.

Pas als het onderzoek klaar is, zal blijken of de chauffeur strafrechtelijk verantwoordelijk is voor het ongeluk en welk strafbaar feit daar precies bij past.

Impact

Het OM vindt dat er geen juridische grond is om de man langer vast te houden, ondanks de enorme impact die het ongeluk heeft gehad voor slachtoffers, nabestaanden en andere betrokkenen. 

Een juridische grond is er bij vluchtgevaar, kans op herhaling of wanneer de verdachte het onderzoek zou willen belemmeren. Daarvan is bij de chauffeur geen sprake, zegt het OM.

De chauffeur, zijn vrouw en kinderen betuigen woensdag in een ingezonden brief in De Telegraaf hun medeleven aan de slachtoffers. ''We vinden het werkelijk verschrikkelijk wat er afgelopen zondag in Haaksbergen is gebeurd. Dit is iets wat niemand heeft gewild'', schrijft de chauffeur.

Telefoonlijn

De gemeente Haaksbergen heeft woensdag een speciale telefoonlijn geopend voor mensen die bij het ongeluk aanwezig waren. Dat doet de gemeente, omdat het gemeentehuis sinds maandagochtend veelvuldig telefonisch overbelast is. Door het speciale nummer hoopt de gemeente beter bereikbaar te zijn.

Het nummer 053-57 34 619 is tijdens kantoortijden bezet. Buiten die uren kunnen mensen een bandje inspreken. De gemeente belooft hen dan terug te bellen. Er is daarnaast ook een speciaal e-mailadres in gebruik genomen.

Haaksbergen heeft daarnaast alle activiteiten in het kader van de landelijke Week van de Veiligheid afgeblazen. Brandweer en politie zouden volgende week tijdens die activiteiten in actie komen, maar die zijn nu druk met andere zaken.

Vrijdag wordt er in Haaksbergen een stille tocht gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers. De tocht wordt gehouden op initiatief van enkele inwoners, nabestaanden en de Haaksbergse Gemeenschap van Kerken. De stille tocht start om 19.00 uur op de Markt bij de Pancratiuskerk en eindigt op de parkeerplaats waar de tragedie heeft plaatsgevonden. De stoet wordt voorafgegaan door een gedempte trom.

Ingelaste vergadering

De gemeenteraad van Haaksbergen houdt op 15 oktober een ingelaste bijeenkomst over het dodelijke ongeluk met de monstertruck. De fractievoorzitters van de gemeenteraadspartijen hebben dat woensdag besloten. Tijdens de openbare bijeenkomst worden de raadsleden bijgepraat over het drama. ''Er worden geen besluiten genomen'', licht CDA-fractievoorzitter Frans Winkelhuis toe.

Volgende week is ook de begrafenis van de 6-jarige jongen die bij het ongeluk is omgekomen.