Mensen die zijn betrapt op rijden onder invloed en een alcoholslot moeten laten inbouwen, moeten ervoor zorgen dat hun zaak voor een rechter komt. 

Dat adviseert advocaat Annemiek van Spanje van KHDS Advocaten haar cliënten.

Deze mensen worden meestal eerst opgeroepen voor een OM-zitting bij het Openbaar Ministerie. Bij zo'n zitting bepaalt een officier en niet een rechter welke straf ze krijgen.

Maar als de automobilisten niet naar de zitting gaan, komt hun zaak alsnog voor de rechter. De kans is groot dat die rechter dan geen straf oplegt. 

Het heeft te maken met een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Het gerechtshof bepaalde afgelopen week dat een automobilist die een alcoholslot moest laten inbouwen, niet voor dezelfde overtreding ook voor de rechter mag worden gesleept. 

Deze persoon zou anders voor hetzelfde feit  twee keer bestraft worden. 

Blazen

Het alcoholslot is een apparaatje waarin mensen voor vertrek moeten blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet. Ook tijdens de rit moet er op onregelmatige momenten worden geblazen.

Officieel is een alcoholslot geen straf maar een bestuursrechtelijke maatregel. Maar het gerechtshof vindt het slot zo ingrijpend, dat het wel degelijk neerkomt op een straf.

Als het CBR iemand een alcoholslot oplegt, kan het Openbaar Ministerie hem of haar dus niet meer vervolgen. Het Openbaar Ministerie is tegen deze uitspraak in beroep gegaan.
 
''Ondertussen gaat het OM gewoon door met dubbel straffen'', aldus Van Spanje. Dat vindt ze onterecht.