Inwoners van de provincie Groningen moeten in de toekomst rekening houden met meer en mogelijk zwaardere aardbevingen.

Dat stelt scheidend directeur Bart van de Leemput van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) woensdag in NRC Handelsblad.

De NAM waarchuwt hiermee zelf, nadrukkelijker dan voorheen, voor aardbevingen. "Als je weet dat het Groningenveld nog vijftig jaar aardgas levert, komen er meer en mogelijk zwaardere bevingen door onze gaswinning", aldus Van de Leemput. "Maar over twintig jaar verwachten we minder."

Eerder dit jaar concludeerden experts al dat er de komende drie jaar in Groningen een kans van 10 procent is op aardbevingen met een kracht hoger dan 4,1 op de schaal van Richter.

De provincie werd afgelopen jaar meerdere malen getroffen door aardbevingen veroorzaakt door gaswinning. Dinsdag nog werd er een beving tot in het centrum van de stad Groningen gevoeld. De aardschok had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter en vond plaats in Ter Boer.

Meldingen

Het aantal meldingen van mensen dat schade heeft aan hun huis als gevolg van de beving van dinsdag, is inmiddels verder opgelopen. Bij de NAM in Assen waren 24 uur na de beving zeker 320 schademeldingen binnengekomen. Het grootste deel van de schademeldingen, 163 in totaal, komt uit de stad.

De aardschok in Ten Boer, die dinsdag na het middaguur plaatsvond, had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. Veel inwoners van de stad Groningen voelden de beving. Het grootste deel van de schademeldingen, 163 in totaal, komt dan ook uit de stad.

De overige meldingen kwamen vooral uit de omgeving van Bedum en Ten Boer, het epicentrum van de beving. De meeste mensen maken melding van scheuren in muren en pleisterwerk. De NAM verwacht dat het aantal meldingen de komende dagen verder toeneemt.
 
Volgens de NAM is het niet voor het eerst dat er ook in de stad Groningen schade is als gevolg van aardbevingen. Afgelopen jaren kreeg de NAM 1.473 meldingen vanuit de stad.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer wil op korte termijn in debat met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over de dreiging van aardbevingen. Een ruime Kamermeerderheid steunt woensdag een verzoek van SP-Kamerlid Eric Smaling daartoe.

GroenLinks maakte na de beving van dinsdag al bekend een spoeddebat te willen aanvragen. Het is echter nog onduidelijk wanneer het debat kan plaatsvinden.

Volgens Smaling beginnen de aardbevingen in Groningen een probleem van nationale omvang te worden. PvdA-Kamerlid Jan Vos noemde het ernstig dat de bevingen nu ook de stad Groningen hebben bereikt.

Kamp zei dinsdag in een reactie dat er geen reden voor mensen is om zich extra zorgen te maken of om het gaswinningsbeleid aan te passen. "Er zijn enkele tientallen aardbevingen in de loop van het jaar en dit is er een van", zei de minister. "Niemand zit erop te wachten. Het is een fact of life. Dus wij moeten zorgen dat we de gevolgen daarvan zoveel mogelijk beperken", voegde hij eraan toe.

Risico's beperken

Ook Van de Leemput zegt dat de NAM probeert "de risico's te beperken en we vergoeden de schade die moet worden gefikst". Bij meer dan 19.000 meldingen is de NAM inmiddels langs geweest en er zijn 3.000 huisinspecties vanaf de straat uitgevoerd. 

"Soms moet de schoorsteen eraf, in tientallen gevallen hebben we stutten en steunbalken geplaatst. Niemand is daar blij mee, maar een huis wordt er wel veiliger van." Volgens Van de Leemput is de NAM nog lang niet klaar, er moeten nog vijfduizend panden worden geïnspecteerd en zo nodig verstevigd. "Maar de eerste stap is gezet."

Bekijk een overzicht van geregistreerde aardschokken in Nederland vanaf 1906: