Apeldoorn moet een oplossing verzinnen voor de parkeeroverlast die ontstaat op drukke dagen van de Apenheul. 

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die omwonenden hadden aangespannen. Ze zijn tegen een nieuw bestemmingsplan voor Park Berg en Bos, waar Apenheul in is gevestigd.

De gemeente staat bezoekers nu toe op drukke dagen langs de wegen in de villawijk bij het park parkeren, maar dat mag geen gewoonte worden. 

In het monumentale park dat aan het Kroondomein grenst, is ook een kanovijver en een openluchtzwembad. Het zwembad zorgt eveneens voor parkeerdruk in de wijk.

Gelijk

De wijkbewoners krijgen van de hoogste bestuursrechter ook gelijk in hun bezwaar tegen grote evenementen in het park. Dat mag hooguit driemaal per jaar, als er tenminste niet meer dan tienduizend bezoekers komen.

De gemeente vindt grotere evenementen ook niet wenselijk gezien de kwetsbare natuur in het park, maar verzuimde dat expliciet te melden in het nieuwe plan. Dat moet alsnog gebeuren, vindt de Raad van State.

AGOVV

Apeldoorn hoeft, anders dan de omwonenden wilden, geen rekening te houden met drukte rond voetbalwedstrijden van AGOVV. De velden liggen wel tegen Park Berg en Bos aan, maar maken daar geen deel van uit.

De gemeenteraad krijgt vier maanden de tijd om het bestemmingsplan aan te passen.