Tegen de 37-jarige Amsterdammer Ryan L., verdacht van heling van drie kunstwerken van Jan Schoonhoven, is woensdag op de rechtbank in Amsterdam een celstraf geëist van vijftien maanden. 

Volgens justitie is er genoeg bewijs dat de verdachte wist dat de werken van diefstal afkomstig waren.

De werken van Schoonhoven (1914-1994) werden in maart vorig jaar gestolen uit het museum Van Bommel van Dam in Venlo.

Een van de werken ging een paar maanden later onder de hamer bij veilinghuis Sotheby's in Londen. Dat kunstwerk bleek te zijn ingebracht door L.

Na de verkoop ontdekte de nieuwe eigenaar dat het serienummer was vervalst en dat het werk gestolen was. L. meldde zich daarna met de twee andere stukken bij de politie.

Hij las op internet dat er iets niet klopte met de twee werken die hij in bezit had. Na zijn bezoek aan de politie belandde hij in de cel en zat 7 maanden vast.

Onaannemelijk

De verdachte heeft de drie werken, reliëfs van papier-maché, naar eigen zeggen gekocht in een kringloopwinkel in Amsterdam-West. Van twee kunstwerken heeft L. een kassabon met een bedrag van 5 euro, maar het Openbaar Ministerie (OM) twijfelt aan de echtheid hiervan.

Het is volgens het OM een pakbon met een handtekening eronder, terwijl de kringloopwinkel normaal gesproken elektronische bonnen uitgeeft. Ook vindt justitie het ''hoogst onaannemelijk'' dat werken van Schoonhoven bij kringloopwinkels te koop zijn.

Transparant 

De verdachte zegt dat hij ''volkomen transparant'' heeft gehandeld. ''Ik heb er spijt van dat ik de werken naar de politie heb gebracht. Maar ik zag het als mijn morele plicht, in plaats van ze te verbranden of bij het grofvuil te zetten.'' L. kreeg eerder in 2012 negen maanden celstraf voor de heling van twee antieke globes.
 
De drie werken van Schoonhoven zijn inmiddels terug in het museum in Venlo. Bij de kunstroof verdween ook een werk van kunstenaar Tomas Rajlich. Dit is nog altijd spoorloos. De rechtbank doet uitspraak op 15 oktober.