Televisieproducent John de Mol heeft een afpersingsbrief ontvangen die op een taartdoos was geplakt. Hij kreeg vorige maand op zijn huisadres gebak bezorgd met daarbij een brief van een afperser.

Dat heeft politiewoordvoerder Bernhard Jens dinsdag gezegd in een uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Het programma toonde een compositietekening van een blanke man van rond de zeventig jaar. Hij zou de gebakjes een paar dagen eerder hebben besteld bij bakkerij Wassenaar in Blaricum. De politie weet niet zeker of deze man alleen handelt of dat hij handlangers heeft.

De man benadrukte verschillende keren dat de taartjes op 18 september bij John de Mol moesten worden bezorgd. Hij betaalde contant. 

De politie weet volgens Jens niet of de man in de bakkerij iets met de afpersing en bedreigingen te maken heeft. ''Maar als hij zich argeloos heeft laten inschakelen en verder van niks weet, hopen we dat hij zich meteen meldt.''

Verstopt

De dader heeft of de daders hebben in september daarnaast nog drie andere brieven verstopt. Onder meer onder bakstenen bij het huis van John de Mol in Blaricum. Maar ook in Huizen, bij Slot Zeist en bij een begraafplaats in Zeist.

De politie heeft op een van die brieven DNA gevonden. Daaruit blijkt dat het niet om een bekende van de politie gaat.

De familie moest via advertenties in kranten reageren. Het is niet bekend of dat ook ooit is gebeurd. Wel heeft de familie direct de politie ingeschakeld.

De afperser of afpersers van John en Linda de Mol communiceren ook daarvoor regelmatig via brieven. Die worden zowel naar het huis van John als Linda de Mol gestuurd.

In de brieven wordt John de Mol onder druk gezet om een groot geldbedrag af te geven. De afperser dreigt zijn zus en haar kinderen iets aan te doen als de televisieproducent dat bedrag niet betaalt.

Tips

De tips over de afpersing en bedreiging van John en Linda de Mol stromen dinsdagavond bij de politie binnen. Nadat er op televisie aandacht was besteed aan de zaak, zijn er rond de honderd tips binnengekomen. Volgens de politie worden er namen genoemd van de man op de getoonde compositietekening.

Ook melden zich mensen die denken dat ze iets hebben gezien in Blaricum, Huizen of Zeist, waar de dreigbrieven zijn gevonden.

Luguber spel

Volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries speelt de afperser van John en Linda de Mol een "luguber spel" met de familie. Dat zegt hij dinsdagavond in RTL Late Night. ''De inzet was hoog", meent De Vries. Hij las op verzoek van de familie alle dreigbrieven die zij sinds oktober 2013 hebben gekregen.

''Het zijn wijdlopige, soms onzakelijke, badinerende brieven met een sarcastische toon", zegt De Vries in het praatprogramma.

In de brieven laat de afperser de familie volgens hem weten een spelletje, een soort puzzeltocht, met de familie te willen spelen. 

Niet betaald

Volgens De Vries gaat het om "vele miljoenen euro's". De familie betaalde volgens De Vries ondanks de vele bedreigingen geen cent. ''John is iemand die hier strak in staat en gelijk de politie erbij haalt. Hij heeft niet betaald, daarvoor kan ik mijn hand in het vuur steken.'' 

Uit de brieven bleek bovendien dat de afperser veel kennis had over het bedrijf van de filmproducent en het dagelijks leven van de kinderen van zijn zus. 

Zware periode

John en Linda de Mol en hun gezinnen staan al geruime tijd zwaar onder druk door de afpersingen en bedreigingen waar ze het slachtoffer van zijn. Veel dreigementen zijn gericht tegen de puberzoon en -dochter van Linda de Mol.

De kinderen kunnen vanwege de bedreigingen al bijna een jaar niet meer alleen naar school fietsen of naar een feest toe. Ze moeten altijd met een auto weggebracht worden.

"Als ze iets willen afspreken moet dat vooraf worden geregeld. De zaak zorgt voor een totaal gebrek aan privacy'', aldus Jens.

Impact

''Die bedreigingen hebben een enorme impact op het leven van de familie. Er is bij allemaal de voortdurende twijfel en angst dat ze niet veilig zijn. Het legt een enorme druk op hun gevoel van vrijheid.''

De familie wil verder niets over de zaak kwijt. Ze hopen dat mensen begrijpen dat ze een "zware periode" door hebben gemaakt.

John en Linda de Mol worden al sinds oktober 2013 afgeperst en bedreigd door een of meerdere personen. Maar sinds deze maand is het aantal bedreigingen toegenomen.

Rocky T.

Miljardair John de Mol werd begin deze eeuw afgeperst door aartsfantast Rocky T., die daarvoor celstraf kreeg. De man wilde 4 miljoen euro van De Mol hebben. T., die ook ooit beweerde dat hij voetbalclub Vitesse had verkocht, keerde in 2006 niet terug van een proefverlof.

Volgens de politie heeft de familie De Mol wel vaker met dreigementen te maken gehad, maar nooit zo intensief en langdurig als nu het geval is.

Linda de Mol is miljonair. Haar broer John (59) bezit naar verluidt een paar miljard. Die verdiende hij onder meer door samen met Joop van den Ende het bedrijf Endemol voor 5,5 miljard euro te verkopen aan het Spaanse Telefónica. Daarna richtte De Mol het bedrijf Talpa op, dat wereldwijd televisieformats verkoopt.

John en Linda de Mol worden afgeperst en bedreigd