De Nederlandse tropenartsen Erdi Huizenga (39) en Nick Zwinkels (31) hebben definitief geen ebola.

Dat heeft de Lion Heart Foundation, waar de artsen voor werken, dinsdag gemeld.

"Na een periode van ruim twee weken in vrijwillige quarantaine kunnen wij melden dat onze tropenartsen definitief niet besmet zijn met het gevreesde ebola-virus", meldt de organisatie via Twitter en Facebook.

"Erdi en Nick zijn opgelucht, maar nog steeds enorm bezorgd over de ebola-crisis in West-Afrika. Zij zijn beiden zeer gemotiveerd om ons ziekenhuis zo snel mogelijk weer te kunnen openen. Zowel om ebola-verdachte patiënten op te vangen als om weer reguliere gezondheidszorg te kunnen leveren. Dit is een enorme uitdaging waar wij de steun van de Nederlandse overheid en veel extra geld voor nodig hebben."

Malaria

De artsen keerden twee weken geleden terug uit Sierra Leone, nadat ze onbeschermd contact hadden gehad met patiënten die later ebola bleken te hebben. Ze hebben twee weken in quarantaine doorgebracht op een geheime plek.

Na een week was er even sprake van ongerustheid, omdat een van de twee artsen koorts kreeg, een van de symptomen van ebola. Het bleek om malaria te gaan.

Ebola wordt overgedragen door direct en onbeschermd contact met (lichaamsvloeistoffen van) mensen met ebola die al ziek zijn. Symptomen van de ziekte zijn koorts, bloedingen en diarree. Wanneer mensen ziekteverschijnselen vertonen, moeten ze worden opgenomen en afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd.

Lion Heart

Drie patiënten werden begin september met verschillende ziekteverschijnselen opgenomen in het Lion Heart Medical Centre in Yele waar Huizenga en Zwinkels de leiding hebben. Ze knapten niet op zoals verwacht en vertoonden nieuwe symptomen. Daarom werden ze geïsoleerd.

Achteraf bleek uit een test dat ze ebola hadden. Het contact met mede-collega's had toen echter al plaatsgevonden. Twee stafleden van het ziekenhuis zijn inmiddels overleden.

Lees het NUweekend-interview met Erdi Huizenga

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola