John en Linda de Mol worden sinds oktober 2013 afgeperst en bedreigd door een of meerdere personen. De politie onderzoekt de zaak.

In het tv-programma Opsporing Verzocht is dinsdagavond een compositietekening te zien van ''een man die er zeker mee te maken heeft'', aldus de politie dinsdag. 

Miljardair John de Mol wordt volgens de politie afgeperst en zijn zus Linda wordt bedreigd. Het gaat om één zaak, waarbij wordt geprobeerd om John de Mol geld afhandig te maken door zijn zus te bedreigen. ''Deze familie is als bekende Nederlanders echt wel wat gewend, maar het duurt nu al een jaar en het moet nu stoppen'', aldus de politie.

Een jaar

Sinds oktober 2013 wordt de producent van onder meer The Voice of Holland en Utopia afgeperst, maakte de politie dinsdag bekend. In december werd duidelijk dat Linda de Mol het aantal beveiligingscamera's rond haar villa had verdubbeld. Een woordvoerder van Talpa liet destijds weten dat de presentatrice van Ik hou van Holland op dat moment niet werd bedreigd.

''In de roddelpers kwam destijds een bericht naar buiten dat Linda ernstig bedreigd zou worden. Ik heb toen niet ontkend dat er extra beveiligingscamera's zijn opgehangen, maar alleen gezegd dat er op dat moment niets concreets speelde'', reageert de woordvoerder van Talpa nu.

Volgens de zegsman is dat niet in tegenspraak met het persbericht dat de politie dinsdag naar buiten bracht, waarin staat dat John de Mol al sinds oktober 2013 wordt afgeperst en zijn zus Linda wordt bedreigd door één of meerdere personen.

''Ik blijf erbij dat er in december, toen ik benaderd werd door journalisten met de vraag hoe het zat, niets concreets speelde. En dat was ook zo. Daarvoor was er wel wat aan de hand en daarna speelde de kwestie opnieuw'', licht de woordvoerder toe.

Rocky T.

John de Mol werd begin deze eeuw afgeperst door aartsfantast Rocky T., die daarvoor 1,5 jaar celstraf kreeg. T., die ook ooit beweerde dat hij voetbalclub Vitesse had verkocht, keerde in 2006 niet terug van een proefverlof.

Ex-drugsbaron Steve Brown zou in 2003 van plan zijn geweest zoon Johnny De Mol te ontvoeren. Dat heeft misdaadjournalist Bas van Hout beweerd. 

Maria Houtman, de weduwe van de geliquideerde Kees Houtman, heeft in 2007 verklaard over plannen voor de ontvoering van Johnny de Mol. Dat deed zij als getuige in de zaak Holleeder. Volgens Houtman wilde haar man niet aan de ontvoering meewerken en is het plan daarna afgeblazen.

Steve Brown ontkent deze aantijgingen dinsdagavond met klem.

Brieven

De afperser of afpersers van John en Linda de Mol communiceren met regelmaat via brieven. In de brieven wordt John de Mol onder druk gezet om een groot geldbedrag af te geven. Doet hij dat niet, dan wordt gedreigd zijn zus, haar kinderen en hun naasten iets aan te doen. Dat staat op de website van Opsporing Verzocht. Het opsporingsprogramma toont dinsdagavond een compositietekening van een verdachte.

De politie laat weten dat ze door de familie De Mol meteen zijn ingeschakeld, vanaf het moment dat de bedreigingen binnen kwamen. ''Dit is het beleid van de familie.''

Compositietekening

Van een verdachte wordt dinsdagavond een compositietekening vertoond in Opsporing Verzocht (AVRO, NPO 1, 20.30 uur). ''De politie meent een signalement te hebben van de betrokkene. Het is nu in onderzoek bij de politie. Die toont de compositietekening vanavond in Opsporing Verzocht in overleg met de familie. Ik kan er nu niet veel meer over zeggen, omdat we de politie niet in de wielen willen rijden tijdens het onderzoek', laat de woordvoerder van Talpa weten.'

De woordvoerder van John de Mol kan niet zeggen hoe hij en zijn zus zich er nu onder houden. ''Linda is gewoon aan het werk en presenteert haar programma's. Kijkers zullen het niet aan haar zien. En John is zoals altijd wat teruggetrokken.''

Voorafgaand aan de uitzending doet de politie geen verdere mededelingen over het onderzoek. Ook Xenia Kasper, de manager van Linda de Mol, laat weten geen uitspraken te doen. ''De politie heeft het verhaal naar buiten gebracht. We willen daar niets aan toevoegen'', zegt Kasper . De manager van Johnny de Mol wil "absoluut geen commentaar" geven.