De zogenoemde ontnemingszaak tegen Willem Holleeder moet over. 

Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dinsdag. Het hof spreekt van een 'ontoelaatbare objectieve schijn van partijdigheid' een van de rechters in die zaak.

De rechtbank in Haarlem oordeelde in 2012 dat Holleeder bijna 18 miljoen euro aan de staat moet betalen. Geld dat hij zou hebben afgeperst van onder anderen wijlen Willem Endstra.

Advocaten van de bekende Amsterdammer dienden een wrakingsverzoek in tegen een van de rechters, omdat die zich voor de behandeling van de ontnemingszaak in de media had uitgelaten over de strafzaak tegen Holleeder. De wrakingskamer wees dat verzoek af, maar het hof vindt nu toch dat schijn van partijdigheid niet kan worden uitgesloten.

Het hof verwijst de zaak terug naar de rechtbank in Haarlem, waar een ander team van rechters zich opnieuw moet buigen over de vraag of Holleeder ooit beschikking heeft gehad over de afgeperste miljoenen.

Paarlberg

De verdediging voert in deze zaak aan dat Holleeder het geld niet heeft en ook nooit heeft gehad. De bedragen die van onder anderen Endstra vandaan kwamen, werden geparkeerd op rekeningen van zakenman Jan Dirk Paarlberg.

Holleeder werd door het gerechtshof veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor onder meer het afpersen van Endstra. In januari 2012 kwam hij vrij. Het Openbaar Ministerie (OM) probeert het afgeperste geld van hem terug te krijgen.

Ontoelaatbaar

Het hof benadrukte dinsdag dat de uitlatingen van de betrokken rechter niet bewijzen dat hij daadwerkelijk bevooroordeeld was voordat hij aan de behandeling van de ontnemingszaak begon. Maar ook de schijn van partijdigheid is ontoelaatbaar.

De wrakingskamer van de rechtbank in Haarlem meende dat de uitspraken van de rechter niets afdeden aan zijn onpartijdigheid, omdat die betrekking hadden op de strafzaak en niet op de ontnemingszaak.

Het hof komt tot een ander oordeel omdat de gewraakte rechter zich in een krant ook uitliet over de persoon Holleeder en omdat de straf- en ontnemingszaak nauw met elkaar samenhangen.