Op een paar kilometer van de stad Groningen, bij het dorp Ten Boer, is dinsdagmiddag om 13.42 uur een aardbeving geweest. De beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter.

Dat meldt het KNMI. Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen waren dinsdag aan het einde van de middag zeker 85 meldingen binnengekomen van mensen die schade hebben aan hun huis als gevolg van de aardbeving, meldt een woordvoerder.

Het gaat volgens de woordvoerder om ''relatief kleine schades", zoals schade aan pleisterwerk en scheuren in muren. De beving houdt verband met de gaswinning in Groningen, erkent de NAM. 

De brandweer kreeg in totaal zeven meldingen van schade: vijf uit de stad Groningen en twee uit Bedum. "De meldingen varieerden van 'mijn huis schudt' tot 'de deur sluit niet goed'", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Het gebeurt niet vaak dat aardschokken in de provincie Groningen ook in de stad te voelen zijn. De beving van dinsdag werd ook in Winsum, Bedum en Stedum ervaren. RTV Noord meldt dat de beving onder andere in het provinciehuis en het UMCG werd gevoeld.

Oogje in het zeil

De veiligheidsregio Groningen houdt dinsdagmiddag na de aardbeving in Ten Boer een extra oogje in het zeil in het getroffen gebied.

Ze doen dat op verzoek van de Groningse burgemeester Ruud Vreeman die het zogeheten incidentbestrijdingsplan in werking zette.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio wordt vooral gekeken of er maatschappelijke onrust is. Dat is gebruikelijk na een zwaardere beving zoals die van dinsdagmiddag. 

De Veiligheidsregio maakt onder meer een analyse van berichten die op sociale media worden geplaatst. Ook is de politie gevraagd om een extra oogje in het zeil te houden. Die had al twee auto’s het gebied in gestuurd om te kijken of hulpverlening nodig was. Dat was niet het geval.

Aan de hand van de bevindingen wordt door de Veiligheidsregio een advies aan de burgemeester van Groningen uitgebracht. Zo werd bij een eerdere beving de gemeente Loppersum geadviseerd een informatiebijeenkomst te beleggen.

Spoeddebat

Liesbeth van Tongeren, Kamerlid voor GroenLinks, gaat een spoeddebat aanvragen over de bevingen. De Groningse Statenfractie van de partij wil bovendien dat minister Henk Kamp van Economische Zaken het gaswinningsbeleid verandert.

Kamp besloot begin dit jaar een deel van de gaswinning te verminderen of stil te leggen om deze op andere locaties op te voeren. Zo kon de productie volgens de minister gelijk blijven en nam het risico op aardbevingen af, aldus de minister.

Volgens de Groningse fractie van GroenLinks bewijst de nieuwe beving dat het nieuwe beleid er enkel voor zorgt dat de aardbevingsproblematiek verschuift. "Hoeveel bewijs heeft Minister Kamp of de NAM nog nodig?", zegt de partij in de verklaring. Volgens de partij neemt sinds januari het aantal bevingen in en rond Hoogezand, Harkstede en Froombosch toe.

Geen zorgen

Kamp zei in een reactie dat hij elke keer weer schrikt als er een aardbeving is in het noorden van het land. Er is volgens hem echter geen reden voor mensen om zich extra zorgen te maken of om het beleid aan te passen.

''Er zijn enkele tientallen aardbevingen in de loop van het jaar en dit is er een van'', zei Kamp. ''Niemand zit erop te wachten. Het is een fact of life. Dus wij moeten zorgen dat we de gevolgen daarvan zoveel mogelijk beperkten'', voegde hij eraan toe.

Dat gebeurt door minder aardgas te winnen, de schade te herstellen en te zorgen dat de huizen en andere gebouwen in het gebied worden verstevigd. ''Dat zijn redenen denk ik om je eerder minder dan meer zorgen te maken'', aldus de minister.

Op grond van eerder onderzoek zijn volgens hem deze en andere maatregelen genomen en zijn afspraken gemaakt met de mensen in Groningen. De aardbeving van dinsdag past ''in het patroon zoals we dat in gedachten hadden toen we afspraken maakten'', zei Kamp.

Het maakt hem niet uit dat de aardbeving nu ook is gevoeld in het centrum van de stad Groningen. ''Het centrum van Groningen is ons net zo lief als het platteland in Groningen. Het is allebei ernstig", zei hij.

Volgens Kamp is er geen reden voor mensen om zich extra zorgen te maken:

Bekijk een overzicht van geregistreerde aardschokken in Nederland vanaf 1906:

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload deze dan via NUfoto. Video's mogen naar redactie@nufoto.nl.