Een tbs-patient uit kliniek De Rooyse Wissel bij Oostrum (Limburg) is donderdag ontvlucht tijdens begeleid verlof buiten de kliniek. 

Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie na berichtgeving van het EO-programma Dit is de Dag.

Het zou gaan om Hans van B., een tbs-patiënt die alleen onder begeleiding op verlof mag.

Donderdag ontsnapte hij aan de aandacht van zijn begeleiding en sloeg op de vlucht. Het is nog onduidelijk hoe hij precies kon ontvluchten.

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de politie sinds donderdag een opsporingsactie heeft gestart om de man te vinden. Verdere details over de tbs'er wilde het OM niet kwijt.

'Poging tot doodslag'

Van B. is opgenomen in de kliniek omdat hij is veroordeeld voor poging tot doodslag, meldt het televisieprogramma op basis van bronnen. 

De Rooyse Wissel is in het afgelopen jaar meermaals in opspraak gekomen vanwege diverse vermeende misstanden binnen de kliniek. In augustus keerde ook een tbs-patiënt van de kliniek niet terug van verlof. Hij werd later aangehouden in Maarssen.

Levensgevaarlijk

In april kwamen verhalen naar buiten over een "levensgevaarlijke situatie" binnen de kliniek. Een groep tbs'ers op een gesloten afdeling in de kliniek bleek te beschikken over vlees- en slagersmessen, drugs, telefoons en contant geld. 

Dit is de Dag Onderzoek zond beelden uit die tbs'ers stiekem zelf hadden gemaakt. Een van de tbs'ers sprak in het programma over een "tikkende tijdbom". "Je hoeft hier maar een lontje aan te steken en het klapt hierbinnen."

Uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie bleek vorige maand dat de kliniek meer had kunnen doen om de misstanden te voorkomen.