De nieuwe 'kroongetuige' Fred Ros wordt toegelaten in het liquidatieproces Passage. Zijn verklaringen worden toegevoegd in het hoger beroep.

Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag besloten. 

De 45-jarige Ros sloot onlangs een overeenkomst met het Openbaar Ministerie om als kroongetuige belastende verklaringen af te leggen tegen opdrachtgevers van huurmoorden in de Amsterdamse onderwereld.

De kroongetuige is zelf ook verdachte in het proces en heeft in eerste instantie, bij de rechtbank, dertig jaar cel gekregen. 

Het Openbaar Ministerie liet tijdens de zitting van het hof weten dat er een reële dreiging is tegen Ros. Volgens de aanklagers spreekt de politie van een reële dreiging van maatregelen om er voor te zorgen "dat Ros zwijgt".

Het OM kreeg vanwege de dreiging toestemming van het hof om de kroongetuige tijdens het proces in een cabine te laten zitten en vermomd te verschijnen. Op deze manier krijgt niemand inzicht in het mogelijk veranderde uiterlijk van de kroongetuige. De rechters, aanklagers en advocaten kunnen wel in een deel van de cabine kijken.

Ros zit in een getuigenbeschermingsprogramma. Mensen in dit programma krijgen een nieuwe identiteit, eventueel wordt hun uiterlijk veranderd en krijgen ze een nieuwe woonplek, waarschijnlijk in het buitenland. Ze moeten daarnaast alle banden met familie en vrienden verbreken, zodat geen enkel spoor naar hen kan leiden.

Megaproces

Het megaproces gaat over zeven liquidaties in de onderwereld tussen 1993 en 2006. Het loopt nu in hoger beroep bij het gerechtshof Amsterdam, dat voor deze zaak zitting houdt in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Passage begon in 2007 en werd pas in januari 2013 afgerond met een vonnis van de rechtbank. Drie verdachten kregen levenslang. Dat waren uitvoerders van de zeven moorden waarover het proces gaat.

Dino Soerel

Met Ros als nieuwe kroongetuige hoopt justitie de veronderstelde opdrachtgevers van de liquidaties als Dino Soerel en Ali A. ook veroordeeld te krijgen. De rechtbank sprak hen namelijk eerder bij gebrek aan bewijs vrij. Ros fungeerde naar eigen zeggen als 'moordmakelaar' en zou dus weten wie 'bestellingen' deden en wie de fatale schoten losten.

Volgens Ros hebben Soerel en A. opdracht gegeven voor de moord op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Hij heeft zich tegenover het OM ook uitgelaten over de moorden op Heineken-ontvoerder Cor van Hout en Nedim Imac.

Willem Holleeder

De kroongetuige heeft zich bovendien belastend uitgelaten over Willem Holleeder, die ook wordt genoemd als één van de opdrachtgevers voor de liquitdaties. Als het gerechtshof daar in meegaat zou dat kunnen leiden tot een levenslange gevangenisstraf voor de voormalige Heineken-ontvoerder. Holleeder staat in het huidige proces niet terecht.

Het OM hoopt aan de hand van de verklaringen van Ros de opdrachtgevers van de liquidaties veroordeeld te krijgen. De gesprekken met en de verhoren van Ros beslaan 21 processen-verbaal.

Verzet advocaten

De advocaten van de betrokken verdachten hebben zich bij een eerdere zitting van het hof fel verzet tegen Ros als nieuwe kroongetuige. Volgens hen kan dat niet zomaar.

Verdachten over wie Ros verklaart, zoals Soerel en A., zeggen dat Ros louter leugens heeft verkondigd. Soerel kwalificeerde de verklaringen van Ros als "keiharde leugens".

De liquidaties en veroordeelden in het Passageproces