De chauffeur van de monstertruck die zondag een ernstig ongeluk in Haaksbergen veroorzaakte, zit nog in de cel op verdenking van dood door schuld. 

De politie is nog niet klaar met het verhoor van de man, zei een woordvoerster dinsdag.

De politie kan de stuntrijder op grond van wettelijke regels uiterlijk tot woensdagavond vasthouden. Daarna moet de onderzoeksrechter beslissen of de man langer achter de tralies moet blijven.

Zijn advocaat zei maandag dat de bestuurder van de truck "compleet gebroken" is.

Risico's

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start een uitgebreid onderzoek naar het ongeval. Dat heeft de Raad dinsdag besloten op basis van het verkennend onderzoek dat de afgelopen dagen is uitgevoerd.

De OVV beschouwt "demonstraties met voertuigen zoals een monstertruck" als een risicovolle activiteit. Daarbij hoort volgens de Raad een goede risicoafweging.

De onafhankelijke onderzoeksraad komt in actie wanneer ongelukken gebeuren waarbij burgers voor hun veiligheid afhankelijk waren van anderen. De raad richt zich niet op de schuldvraag, maar op de lessen die uit een incident zijn te leren.

De onderzoeksraad beschouwt demonstraties met voertuigen zoals deze monstertruck als een risicovolle activiteit, waarbij het van belang is dat een goede risicoafweging plaatsvindt. De raad wil weten hoe de risico’s van het evenement in Haaksbergen door de verschillende betrokken partijen zijn gewogen.

Zwaargewonden

Er liggen nog dertien mensen in ziekenhuizen met verwondingen, die zij zondag opliepen bij het ongeluk. Onder hen zijn nog enkele zeer zwaargewonden.

Het gaat om zes mannen en zeven vrouwen, onder wie twee kinderen. De gewonden liggen in ziekenhuizen in Enschede, Almelo, Groningen en Winterswijk.

In de loop van maandag zijn elf gewonden naar huis gestuurd. Door het ongeluk kwamen een jongetje, een man en een vrouw om het leven. Deze slachtoffers waren geen familie van elkaar.

Bijleveld

De Overijsselse commissaris van de Koning Ank Bijleveld is dinsdagmorgen in het gemeentehuis Haaksbergen vanwege het ongeval zondag om het condoleanceregister te tekenen. Ze zal er ook overleggen met burgemeester Hans Gerritsen en zich laten bijpraten over de situatie na het ongeval.

Het condoleanceregister in het gemeentehuis is al honderden keren getekend. Ook op internet stromen de rouwbetuigingen binnen.

Of er in Haaksbergen een gezamenlijke herdenking komt van de slachtoffers is nog niet bekend.