Het aantal voetbalfans dat het afgelopen seizoen te maken kreeg met de politie is licht gestegen. 704 personen werden aangehouden of staande gehouden, tegen 675 het seizoen ervoor.

Dat blijkt uit dinsdag verschenen jaarcijfers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme.

Verreweg de meeste incidenten gebeurden bij eredivisiewedstrijden. Daarbij ging het onder meer om confrontaties tussen supporters, gooien met vuurwerk en vernielingen

De politie deelde vorig seizoen 563 keer proces-verbaal uit. Nog in onderzoek zijn 60 zaken, waaronder de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale in de Kuip in Rotterdam tussen PEC Zwolle en Ajax, waarbij vuurwerk uit het Ajax-vak op het veld werd gegooid.

Manuren

Het aantal door de politie ingezette manuren bij de nationale en internationale wedstrijden bleef met bijna 300.000 ongeveer gelijk. Voor een groot deel van de inzet is een kleine groep ordeverstoorders verantwoordelijk, stelt het CIV. Zij veroorzaken ook problemen buiten het voetbal.

De uitbreiding van de eerste divisie naar 20 clubs leidde niet tot grote moeilijkheden. Bij de wedstrijden met nieuwkomers Jong Ajax, Jong FC Twente, Jong PSV en Achilles ’29 deden zich slechts een beperkt aantal, veelal kleine incidenten voor. Er was daar minder politie nodig dan gedacht.