De zeldzame tropische vogels die twee weken terug zijn gestolen bij Avifauna in Alphen aan den Rijn zijn samen ruim 100.000 euro waard.

Dat meldt Omroep West, die maandagavond een speciale uitzending aan de diefstal besteedt.

Twee weken geleden werden ruim dertig zeldzame vogels, waaronder zestien wereldberoemde neushoornvogels, gestolen. De politie doet onderzoek naar de diefstal in samenwerking met Milieurechercheurs en de NVWA.

De inbrekers zijn zeer doelgericht te werk gegaan en wisten de beveiliging van Avifauna te omzeilen. Veel verblijven waren opengebroken en zwaar beschadigd. Het was de inbrekers met name te doen om de wereldberoemde collectie neushoornvogels, waarvan er zestien zijn gestolen. Tot nu toe was onduidelijk hoeveel de vogels precies waard waren.

Uitsterven

Naast de neushoornvogels zijn er ook enkele toekans, beo’s en papegaai-achtigen meegenomen. Het gaat vooral om waardevolle en zeldzame broedparen die vragen om zeer specialistische verzorging. Een aantal wordt met uitsterven bedreigd.

De diefstal heeft niet alleen grote gevolgen voor de vogeltuin zelf, maar ook voor de internationale fokprogramma’s waaraan Avifauna deelneemt. Omdat de vogels gechipt en geringd zijn, heeft Avifauna goede hoop een deel van de vogels terug te krijgen. In het illegale circuit zijn ze om deze reden moeilijker te verkopen.

Eén van de vogels werd vorige week aangetroffen in Den Bosch. Een man herkende het dier van een foto en wist hem te vangen.  Het is nog onduidelijk hoe de vogel in Den Bosch is terecht gekomen. Volgens een medewerker van het park is de kans klein dat hij van Alphen aan den Rijn naar de Brabantse stad is gevlogen.