De gemeente Haaksbergen heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de vergunningverlening voor de fatale monstertruckshow zondag in Haaksbergen. 

Dat zei burgemeester Hans Gerritsen (PvdA) maandagavond in het Radio 1 Journaal. De vergunning roept volgens hem vragen op. 

"Uiteraard als gemeente hebben wij een rol in het verhaal en daarom willen we ook graag dat er helderheid is over hoe het gegaan is met die vergunningverlening", aldus Gerritsen.

Net als veel anderen wil de burgemeester ook graag weten hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, maar hij vindt eerst dat de aandacht moet uitgaan naar de slachtoffers en nabestaanden. 

Overigens wist Gerritsen zelf niet dat er een monstertruck in Haaksbergen een show kwam geven. "Ik was ervan op de hoogte dat een stuntteam werk zou gaan uitvoeren in ons dorp. Die vergunning is verleend. Ik wist niet dat er een monstertruck bij was", aldus Gerritsen. 

De burgemeester stelt dat er in de vergunning geen internationale richtlijnen over monstertruckevenementen opgenomen waren. Zo zou er in de rijrichting van de truck geen publiek mogen staan.

Bij het incident, waarbij een monstertruck inreed op toekijkend publiek, vielen drie doden en raakten 23 mensen gewond. Vijf mensen zijn nog in levensgevaar. 

Medeleven

Haaksbergen maakt uit respect voor en medeleven met de slachtoffers van het ongeluk van zondag zo min mogelijk bekend over hun achtergronden.

Volgens verschillende media zijn de omgekomen slachtoffers een jongetje van vijf jaar en een vijftigjarige man uit Haaksbergen.

Een 73-jarige vrouw overleed zondagavond in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De gemeente wil dat niet bevestigen: ''Wij stellen de wensen van nabestaanden en de privacy van slachtoffers centraal.''

Het achtjarige zusje van het overleden jongetje zou in zorgwekkende toestand in het academisch ziekenhuis in Groningen liggen.

Burgemeester Gerritsen heeft de plaatselijke evenementenorganisatie die de monstertrucks naar Haaksbergen haalde, maandag gevraagd verder te zwijgen. Dat zou in het belang van het politieonderzoek nodig zijn.

Chauffeur

De chauffeur van de truck wordt verdacht van "dood door schuld". De chauffeur is meteen aangehouden in het kader van het onderzoek, dat is standaardprocedure bij dit soort grote incidenten.

Volgens zijn advocaat Rob Oude Breuil bleef de man afgelopen nacht nog in de cel, deels voor zijn eigen bestwil. "Ook voor hemzelf is het prettig om tijdens dit mediacircus afgeschermd te zijn van de buitenwereld, het is nogal wat." De man is "compleet gebroken", zegt de raadsman tegen RTL Nieuws. "Hij heeft er gisteren nog lang bij gestaan. Hij heeft een kindje onder de wielen gezien."

Over de mogelijke oorzaak kon de advocaat nog niets zeggen. Hij liet weten dat de truck in beslag is genomen voor onderzoek.