Een 47-jarige vrouw die ervan wordt verdacht dat ze 17 januari thuis in Amersfoort haar 11-jarige zoontje doodde, moet 8 jaar cel krijgen voor moord. Dat eiste de officier van justitie in Utrecht maandag voor de rechtbank in Utrecht.

De vrouw heeft een geestelijke stoornis en leefde volledig sociaal geïsoleerd. Zij richtte zich alleen maar op haar man en zoontje. Toen ze besefte dat haar man de relatie wilde beëindigen, wilde ze niet verder. Omdat alleen zij voor haar zoontje meende te kunnen zorgen, ''nam ze de jongen mee''. Hij stierf met een plastic zak om zijn hoofd.

Volgens de officier van justitie is de vrouw schuldig aan moord met voorbedachten rade. Ze las op internet over de 'zakmethode' als zachte dood, verzette een afspraak zonder de nieuwe te noteren en deed de woning van binnenuit op slot. In een afscheidsbrief regelde ze diverse zaken.

De vader kon het afgesloten huis in via het buurhuis en de schuifpui achter. Hij trof zijn zoontje dood en zijn vrouw zwaargewond aan. De vrouw had zichzelf gesneden, maar overleefde haar zelfmoordpoging.

Stressstoornis

De vader kan door een stressstoornis niet meer werken en vermoedt dat de vrouw hem met de gruwelijke vondst expres heeft willen krenken. Deskundigen die de vrouw onderzochten, achten de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar als gevolg van haar stoornis.

Omdat de kans op herhaling niet groot is, blijft tbs buiten beeld. Wel moet de vrouw behandeld worden in een psychiatrisch gevangenisziekenhuis, meent de officier van justitie.

De advocaat van de vrouw stelt dat de vrouw haar daad niet doordacht pleegde en vroeg vrijspraak van moord. Er zou sprake zijn van doodslag.