De 20-jarige Syriëganger Maher H. blijft langer in voorarrest. De rechtbank in Den Haag heeft maandag bepaald dat hij vast blijft zitten tot op 3 november het inhoudelijke proces tegen hem begint. 

De rechters zien aanwijzingen dat H. weer naar Syrië zou kunnen teruggaan of in Nederland verder zou kunnen gaan met het werven van jihadgangers.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Maher H. ervan dat hij moord of doodslag heeft voorbereid uit een terroristisch motief. Hij zou van maart 2013 tot begin februari 2014 voorbereidingen hebben getroffen en daarna hebben meegedaan aan de strijd in Syrië.

Maher H. verklaarde maandag dat hij het oneens is met Islamitische Staat. ''Met de wijze waarop deze groepering handelt ben ik het nooit eens geweest gezien hun extreme handelingen tegen moslims en hun medemens'', vertelde hij de rechtbank.

Maar volgens justitie zijn de voorbereidingen gebeurd onder de vlag van terreurgroep IS. De Syriëganger wordt er ook van beschuldigd dat hij onder meer via chatberichten en op internet anderen heeft opgeroepen om terroristische misdrijven te plegen.

Sms'je

Het OM ziet een sms'je van zijn moeder als bewijs. Zij vroeg haar zoon om elke keer afscheid te nemen voordat hij naar het slagveld zou gaan. Ook werden bij hem chatberichten gevonden over het sterven voor de jihad. Op Facebook schreef hij: ''Wij zijn strijders.’' Verder zijn foto’s gevonden waarop H. met wapens staat.

Maandagmiddag staat een andere vermoedelijke werver voor de jihad voor dezelfde rechtbank. Ook bij deze verdachte moeten de rechters bekijken of zijn voorarrest wordt verlengd.

Oussama C.

Ook de 18-jarige ronselverdachte Oussama C. moet nog in voorarrest blijven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald.

De 18-jarige Hagenaar wordt verdacht van het ronselen van zeker vijf jonge moslims. Het vijftal is ook daadwerkelijk naar Syrië afgereisd.

C. heeft ze volgens het Openbaar Ministerie geronseld met behulp van flyers, gesprekken en preken op straat. Verder gaf hij lezingen en verspreidde hij zijn visie via sociale media.

Ook zou hij contact met het vijftal hebben gehouden toen zij op weg waren naar Syrië en toen ze daar eenmaal waren. Deze jonge mannen zijn tussen de 20 en 24 jaar oud.

Volgens de rechters bestaat het risico dat C. als hij uit voorlopige hechtenis wordt vrijgelaten, weer doorgaat met het werven van jihadgangers. Dat is de belangrijkste overweging om hem vast te houden.

Op 4 november wordt een zogenoemde regiezitting in deze zaak gehouden. Daarin kijken de rechters wat er nog moet gebeuren aan onderzoek, voordat het inhoudelijke proces begint. De rechtbank toetst dan opnieuw of C. in voorarrest moet blijven.

De IND heeft inmiddels de verblijfsvergunning van Marokkaan C. ingetrokken. Zijn advocaten hebben tegen deze beslissing beroep ingesteld.