Het aantal meisjes en vrouwen dat gedwongen wordt uitgehuwelijkt, ligt veel hoger dan is geregistreerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nieuwsuur besteedt maandagavond aandacht aan gedwongen huwelijken.

In de periode 2011 en 2012 werden 181 gedwongen huwelijken geregistreerd bij organisaties als Steunpunt Huiselijk Geweld en Femmes for Freedom. Maar professionals schatten het aantal gedwongen huwelijken in deze periode op minstens 674.

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken hield het Verwey-Jonker Instituut een enquête onder 522 hulpverleners en huisartsen.

Hierin gaven zij een schatting van hoe vaak zij in die periode te maken hadden met gedwongen huwelijken. Op basis van de grootte van de gemeente waarin ze werkten, maakten de onderzoekers vervolgens een schatting over de totale omvang. Ze komen voor die periode dan op een aantal van minimaal 674 gevallen en mogelijk zelfs 1.914.

Strafbaar

Asscher noemt huwelijksdwang en achterlating in zijn brief aan de Kamer vormen van geweld en mishandeling. Ze zijn verboden en strafbaar en verhouden zich op geen enkele wijze met de Nederlands rechtsorde, stelt hij.

Het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut ziet hij als ''een krachtige bevestiging van de zorgen die het kabinet heeft over dit fenomeen''.

Asscher wijst op maatregelen die het kabinet in 2012 al heeft genomen tegen huwelijksdwang, zoals hogere straffen en meer preventie. Er komt binnenkort ook een landelijk knooppunt huwelijksdwang en achterlating, waar hulpverleners terecht kunnen voor kennis en expertise.