Een illegale actiegroep houdt kinderen uit handen van jeugdzorg door ze te laten onderduiken op geheime adressen. De groep is al een jaar actief en heeft zes kinderen opgevangen.

Dat schrijft de Stentor maandag.

Het netwerk bestaat uit zo'n twintig mensen, die als motief noemen dat ze zelf negatieve ervaringen met jeugdzorg hebben. "We zien het als een laatste redmiddel. Kinderen verdwijnen onterecht in instellingen. We moeten iets doen", aldus een lid van de groep.

De kinderen worden op diverse locaties opgevangen. Het zijn geheime locaties in binnen- en soms zelfs het buitenland. Uit vrees voor ontdekking verblijven de kinderen korte tijd op één adres.

Codetaal

Het netwerk gebruikt prepaid telefoons met steeds andere nummers om buiten beeld te blijven. Op internet wisselen ze in codetaal informatie uit. "We kennen elkaar niet allemaal", aldus het anonieme lid.

Jeugdzorg Nederland weet dat kinderen worden verborgen, maar is verrast dat dit geörganiseerd gebeurt. De politie doet onderzoek naar het netwerk en waarschuwt voor de gevolgen voor het kind, aldus de krant. Betrokkenen bij het netwerk riskeren negen jaar cel.