Het ongeluk met een monstertruck zondagmiddag in Haaksbergen heeft een derde dode gekost.

Dat meldt de gemeente zondagnacht. De drie slachtoffers zijn een jongen, een man en een vrouw. Daarnaast liggen er nog vijf mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Nog achttien slachtoffers zijn met diverse verwondingen behandeld.

De chauffeur van de truck wordt verdacht van "dood door schuld". De chauffeur is meteen aangehouden in het kader van het onderzoek, dat is standaardprocedure bij dit soort grote incidenten.

Volgens zijn advocaat Rob Oude Breuil bleef de man afgelopen nacht nog in de cel, deels voor zijn eigen bestwil. "Ook voor hemzelf is het prettig om tijdens dit mediacircus afgeschermd te zijn van de buitenwereld, het is nogal wat." De man is "compleet gebroken", zegt de raadsman tegen RTL Nieuws. "Hij heeft er gisteren nog lang bij gestaan. Hij heeft een kindje onder de wielen gezien."

Over de mogelijke oorzaak kon de advocaat nog niets zeggen. Hij liet weten dat de truck in beslag is genomen voor onderzoek.

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie kon maandagmorgen niet zeggen of de chauffeur van de monstertruck nog in de cel zit. Uit verder onderzoek moet blijken of justitie hem ook daadwerkelijk gaat vervolgen voor dood door schuld. "Voor ons betekent het afwachten. Het kan zomaar zijn dat justitie zegt: 'Hij heeft toch geen schuld, we vervolgen hem niet'", aldus de advocaat tegenover RTV Oost.

Volgens de zogeheten Monster Truck Racing Association (MTRA) zijn de internationale richtlijnen tijdens het evenement niet gevolgd. Er zou in de rijrichting van de truck geen publiek mogen staan. 

Na de vele vragen heeft de gemeente de vergunning (pdf) voor het evenement verspreid. Daarin staat onder meer dat publiek op ten minste tien meter afstand moest staan. ''Hiertoe dient een deugdelijke voorziening zijn te getroffen (dranghekken)", schrijft de gemeente. Op beelden van het incident zijn de dranghekken goed te zien, maar de afstand van publiek tot monstertruck is niet duidelijk.

In de vergunning die de gemeente afgaf voor het evenement staat dat Haaksbergen is op geen enkele manier aansprakelijk is voor letsel of schade. In de vergunning staat dat de organisatie, het stuntteam en de bezoekers zelf aansprakelijk zijn voor eventuele ongevallen of schade. 

Remmen

Organisator Geerlof Kanis van het motorevenement zegt dat een professioneel stuntteam de show verzorgde en het nog steeds onduidelijk is wat er precies mis is gegaan. ''In plaats van te remmen, reed de truck het publiek in'', zei hij bij de NOS.

Kanis sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers. Volgens hem weten de chauffeurs goed waar ze mee bezig zijn. Het ging mis met de laatste stunt van de middag. Eerder hadden de chauffeurs zonder problemen andere stunts gedaan. Ze geven altijd aan of ze voldoende ruimte voor hun stunt hebben, zei hij.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar het ongeluk. Dat gaat nog zeker een paar dagen duren, aldus de politie. Het is een ingewikkeld onderzoek, waarbij niet alleen wordt gezocht naar de oorzaak, maar ook naar de omstandigheden waaronder het kon gebeuren en naar de voorwaarden die waren gesteld in de vergunning.

Condoleances

De monstertruck is van het parkeerterrein aan de Stationsstraat getakeld. Op de plek van het ongeluk leggen mensen bloemen en er worden kaarsjes aangestoken. De politie vraagt mensen die beelden hebben van het evenement en het ongeluk om die in te leveren.

De vlaggen op het gemeentehuis en andere instellingen in Haaksbergen zijn halfstok gehangen uit piëteit met de slachtoffers. Het gemeentehuis van Haaksbergen is opengesteld om het condoleanceregister te tekenen voor de slachtoffers van het ongeluk. Op het digitale condoleanceregister dat de gemeente heeft opengesteld, zijn inmiddels honderden reacties binnengekomen.

Bekijk hier hoe het condoleanceregister wordt getekend:

Bezoeken

Burgemeester Hans Gerritsen en de vier wethouders van Haaksbergen bezochten maandag nabestaanden van de slachtoffers en de gewonden van het ongeluk met de monstertruck. De 23 gewonden liggen verspreid over ziekenhuizen in Enschede, Hengelo, Almelo, Winterswijk en Deventer. Een aantal van hen is er zeer slecht aan toe.

De gemeente organiseert maandagavond een bijeenkomst voor iedereen die betrokken is geweest bij het ongeluk met de monstertruck. De gemeente wil niet bekendmaken waar die bijeenkomst plaatsheeft. 

Afgelast

Monstertruckshows die voor dinsdag en donderdag op het programma stonden in Twente, zijn afgelast. Dat hebben de gemeenten Tubbergen en Losser laten weten. Het besluit om de shows te schrappen is samen met de organisatie van de stuntvoorstellingen genomen vanwege het drama zondag in Haaksbergen.

Het evenement in Haaksbergen was overigens niet georganiseerd door Stunt Movie Productions. Dit bedrijf maakt deze week een tournee door Twente, maar heeft nu dus door twee voorstellingen een streep gehaald. Stunt Movie Productions komt mogelijk nog wel in Ommen, Nijverdal en Raalte.