Bij een ernstig ongeluk met een monstertruck in Haaksbergen (Overijssel) zijn zeker twee doden gevallen en 24 mensen gewond geraakt.

Dat meldt de politie zondagavond. Eerder sprak burgemeester Gerritsen van Haaksbergen nog over drie doden. De burgemeester vreest dat het aantal doden nog oploopt, omdat er van de 24 gewonden zes in kritieke toestand verkeren.

De zogenoemde monstertruck, een pick-up van 1500 pk met zeer grote wielen, is tijdens een stunt op het publiek ingereden.

Er werden verschillende politieauto's, brandweerauto's, ambulances en een traumahelikopter ingezet. Ambulances reden af en aan. Slachtoffers zijn naar ziekenhuizen in Enschede, Almelo, Deventer en Winterswijk gebracht.

Veel mensen vertellen elkaar dat ze maar net op tijd weg konden hollen voor de enorme pick-uptruck doorreed in plaats van afremde na een stunt. Ooggetuigen zeggen dat de truck erg scheef hing nadat hij over zes autowrakken was gereden.

Bekijk de verklaring van burgemeester Gerritsen:

Hulpverleners

De brandweer roept omstanders op om vooral weg te blijven van de plek van het ongeluk en hulpverleners ruim vrij baan te geven. De mobiele eenheid (ME) heeft de omgeving afgezet. Op doorgaande wegen langs Haaksbergen staan verkeersregelaars.

Het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede heeft zondag extra personeel opgeroepen om slachtoffers op te vangen. Ook roept het ziekenhuis op om zondagavond niet naar het bezoekuur te komen, omdat het daar te druk is met de opvang van gewonden.

Gaspedaal

De organisatie van het evenement vermoedt dat het gaspedaal bleef hangen of dat de rem het niet deed, dat zegt Geerlof Kanis van de organisatie tegen RTV Oost. De politie laat echter nog niets los over de oorzaak: ''Onze eerste prioriteit is hulpverlening'', aldus een woordvoerster.

Kanis sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers. Volgens hem weten de chauffeurs goed waar ze mee bezig zijn. Het ging mis met de laatste stunt van de middag. Eerder hadden de chauffeurs zonder problemen andere stunts gedaan. Ze geven altijd aan of ze voldoende ruimte voor hun stunt hebben, zei hij.

De chauffeur van de monstertruck is aangehouden in het kader van het onderzoek, dat meldt de politie. De aanhouding is standaardprocedure bij dit soort grote incidenten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar het ongeluk. Zondagavond zijn al medewerkers van de raad ter plaatse. De gemeente Haaksbergen heeft een informatienummer ingesteld waar naasten en verwanten naar kunnen bellen: 053 5734567.

Bekijk een video (let op, deze kan schokkend zijn):

(Bron: Gert ten Thije)

Vanuit een andere hoek:

(Bron: Frank Duc)