Zo'n zeventig Nederlandse Koerden demonstreerden vrijdagavond in de vertrekhal van luchthaven Schiphol om aandacht te vragen voor de situatie van Koerden in Noord-Syrië.

De Koerden streken met vlaggen en spandoeken neer op de grond van de vertrekhal en hielden een vreedzaam protest. Dat meldde de Koninklijke Marechaussee op Schiphol.

"We zijn met de groep in gesprek," zei een woordvoerder vrijdagavond. "We gaan er vanuit dat de demonstranten over niet al te lange tijd uit zichzelf zullen vertrekken. Daar onderhandelen we nu over. Voorlopig gedogen we de actie en laten we deze mensen hun betoog doen." 

Rond 20.30 uur begon het zittende protest, drie kwartier later gingen de demonstranten na overleg met de politie weer rustig weg.

De Federatie Koerden in Nederland spreekt van honderd deelnemers aan de actie. De Federatie zegt in een persbericht aandacht te willen vragen aan de Nederlandse regering voor de situatie waarin Koerden in Noord-Syrië verkeren.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de Koerdische stad Kobane aan de Turkse grens tot enkele kilometers genaderd. Koerden zouden volgens de organisatie "oog-in-oog staan met een genocide".

Nederland maakte deze week bekend zes F16's naar Irak te sturen om de opmars van IS daar een halt toe te roepen. Nederland mengt zich net als Denemarken en België niet in het conflict in Syrië, waar IS ook terrein verovert.