De jachtopziener die half september drie door de brandweer geredde wilde zwijnen doodschoot, had dit eerst moeten overleggen met de politie.

Dat meldt de politie vrijdag.

Acht wilde zwijnen waren zondag 14 september door de brandweer uit de Zuid-Willemsvaart gehaald. 

Vijf dieren bleken al gestorven, maar drie wilde zwijnen die de zwemtocht hadden overleefd werden door de jachtopziener voor de ogen van de brandweer doodgeschoten, omdat in het deel van Limburg waar ze zich bevonden geen wilde zwijnen mogen komen. De actie van de jachtopziener zorgde voor publieke ophef.

De politie concludeert na onderzoek dat de jachtopziener "niet geheel conform de voorschriften heeft gehandeld". De Valwildregeling was van toepassing, en die schrijft voor dat de jager eerst had moeten overleggen met de politie.

Volgens de Valwildregeling kan tegen dieren worden opgetreden wanneer er sprake is van gevaar voor de openbare orde, voor mensen of voor dieren.

Uit onderzoek naar de zwijnen bleek dat de dieren door een grote hoeveelheid water in de longen toch al zouden sterven. Bovendien was er sprake van grote stress bij de dieren door de reddingsoperatie van de brandweer.

Legitimatie ingeleverd

De jachtopziener zal niet langer optreden als jachtopziener en buitengewoon opsporingsambtenaar. Hij heeft na het ontstaan van de ophef zijn BOA-legitimatie ingeleverd. Eerder concludeerde het Limburgse provinciebestuur al dat het afschieten van de dieren "niet had mogen gebeuren".

De politie heeft ten aanzien van het wapenverlof van de man een bestuursrechtelijke procedure ingezet.