Vicepremier Lodewijk Asscher benadrukte vrijdag dat Nederlanders zich niet bang moeten laten maken. "Onze veiligheidsdiensten nemen de maatregelen die nodig zijn, zichtbaar en onzichtbaar."

De autoriteiten in Nederland zijn zich al een tijd bewust van het risico van jihadisme. Waakzaamheid is geboden, zei Asscher tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. "Maar we moeten natuurlijk wel normaal doorgaan met de dingen van alle dag."

Donderdag maakte het ministerie van Defensie bekend militairen geadviseerd te hebben om voorlopig beter niet in uniform in het openbaar vervoer te reizen. 

Asscher benadrukte vrijdag dat het gaat om een voorzorgsmaatregel. "Dat is niet leuk voor de militairen. Zij zijn trots op wat zij doen en wij Nederlanders zijn trots op wat zijn doen, maar onze veiligheidsdiensten geven dit advies", aldus de vicepremier.

Bekijk hier een deel van de persconferentie van Asscher:

Substantieel

In de brief waarin de deelname aan de missie tegen IS werd aangekondigd schreef het kabinet dat dit "kan leiden tot een hogere terroristische dreiging tegen Nederland en een hoger risico van aanslagen in en tegen Nederland".

Deze toegenomen dreiging past echter nog binnen "de bandbreedte van het huidige dreigingsniveau". Dat staat momenteel op 'substantieel'. 

Niet mijden

Ook volgens terrorismedeskundigen moeten Nederlanders trein- en metrostations niet gaan vermijden uit angst voor terroristische aanslagen. Dat zeggen ze vrijdag in Trouw.

De dreiging van terroristische aanslagen neemt toe, nu Nederland meedoet aan de strijd tegen Islamtische Staat (IS). Maar burgers kunnen en hoeven hier niets tegen doen, aldus veiligheidsexperts.

"Voor de gemiddelde Nederlander verandert er niets", zegt Liesbeth van der Heide van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme tegen de krant.

Van der Heide noemt het onverstandig van burgers om trein- en metrostations te gaan mijden, omdat dat voor de hand liggende doelwitten zouden zijn. "Het gaat groeperingen als IS om het zaaien van angst. Als mensen stations gaan mijden, hebben zij hun doel al half bereikt."

De Iraakse premier Haider al-Abadi  waarschuwde donderdag dat IS mogelijk van plan is aanslagen te plegen op metro-stations in de Verenigde Staten en Parijs. De Iraakse veiligheidsdiensten zouden dit hebben ontdekt.

Bekijk hier de reactie van minister Opstelten op de terroristische dreiging in Nederland: