In de IJsselhallen in Zwolle worden vanaf volgende week vluchtelingen opgevangen. Uiteindelijk kunnen zo'n vierhonderd mensen in of bij de hallen terecht.

Dat bevestigt een woordvoerster van de gemeente Zwolle woensdag na berichtgeving van de NOS.

Uiteindelijk kunnen er zo'n vierhonderd mensen terecht in of bij de hallen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vroeg de gemeente dinsdag om een opvanglocatie voor vluchtelingen te regelen. Aanstaande vrijdag moeten de eerste asielzoekers aankomen in Zwolle, en niet volgende week zoals eerder werd gemeld.

Het is de bedoeling dat het vooral om alleenstaande vluchtelingen gaat. De opvang is volgens de gemeente ''sober van aard'', de asielzoekers zijn vrij om het terrein te verlaten. 

VluchtelingenWerk laat in een reactie weten dat het COA ''steeds vindingrijker moet zijn in het vinden van opvanglocaties, maar veiligheid en privacy in de opvang mogen nooit in het gedrang komen''.

Caravans

De organisatie pleit ervoor om caravans of tentjes in een evenementenhal te plaatsen, als daar asielzoekers worden opgevangen. Ook wil VluchtelingenWerk niet dat kwetsbare groepen zoals vrouwen, kinderen en mensen met psychische problemen in zo'n grote ruimte worden geplaatst.

De extra plaatsen zijn nodig omdat de toestroom vluchtelingen uit vooral Syrië onverminderd hoog blijft en tijdelijk ingerichte opvanglocaties in de rest van het land bijna vol zitten of nog niet klaar zijn voor gebruik.

De IJsselhallen bestaan uit meerdere hallen en zalen. Er staan voor de komende maanden nog verschillende beurzen en evenementen gepland in de hallen.