Het Nederlandse paspoort van de jihadganger in Syrië die zich Muhajiri Sháám noemt, is woensdag ingetrokken. 

Het Openbaar Ministerie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek naar hem begonnen.  

Sháám heeft ook de Marokkaanse nationaliteit. Schoof heeft daarom de autoriteiten van dat land geïnformeerd over het Nederlandse onderzoek.

Naast het ontnemen van zijn paspoort is Sháám ook uitgeschreven uit de gemeentelijke basis administratie. Zijn financiële tegoeden waren al bevroren.

Videoboodschap

Sháám, alias Abu Mohammed, riep dinsdag in een filmpje op Facebook zijn broeders in onder meer Nederland op tot ''een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid’’.

Want Nederland is volgens hem een land dat steun geeft aan Amerika, het land dat luchtaanvallen uitvoerde bij Aleppo in Syrië, waarbij drie Nederlandse jihadgangers werden gedood. ''Sta op en onderneem iets’’, was zijn boodschap.

Volgens Sháám bevindt hij zich in Aleppo en is hij daar met broeders uit Nederland en België. Hij benadrukt dat hij geen deel uitmaakt van IS. Sháám is aangesloten bij het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra Front.

Doelwit

Hij reageert woensdag via Twitter op de mogelijke inzet van Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen voor de internationale strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat.

"Wij houden van oranje, om z'n daden en z'n doen. Nu dus ook F16's; Nederlands volk, jullie overheid heeft zojuist een doelwit van jullie gemaakt.''

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak