Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen zijn tot nu toe 188 aanvragen binnengekomen van huiseigenaren die compensatie willen voor de waardedaling van hun verkochte woning.

Dat meldt de NAM woensdag.

Taxateurs hebben tot nu toe 112 woningen getaxeerd. De eigenaren krijgen in oktober te horen of en hoeveel de NAM compenseert.

Volgens de woordvoerder zijn er nu nog geen bedragen te noemen. Per huis moet eerst worden bekeken of de waardedaling het gevolg is van het risico op aardbevingen in het gebied.

Ook wordt de prijsontwikkeling van de woningen vergeleken met huizen in een vergelijkbaar gebied in Nederland waar geen risico op aardbevingen is.

Zwaardere bevingen

De regeling geldt alleen voor particulieren in de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Slochteren, Ten Boer en Winsum die hun huis na 25 januari vorig jaar voor een aantoonbaar lager bedrag hebben verkocht.

Op die datum maakte minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat de bevingen in Groningen mogelijk zwaarder kunnen worden dan eerder werd aangenomen.

Stichting WAG

De NAM is in januari gedaagd door de Stichting WAG (Waardevermindering door Aardbevingen Groningen) die vindt dat de NAM de waardedaling van alle huizen in het bevingsgebied moet compenseren.

Uit onderzoek van de stichting zou blijken dat de huizen in het bevingsgebied 5 tot 25 procent minder waard zijn geworden doordat ze in risicogebied staan.

De NAM blijft bij het standpunt dat ze alleen waardedaling vergoeden bij huizen die daadwerkelijk verkocht worden. De stichting WAG vindt dat oneerlijk omdat de huizenverkoop in het bevingsgebied plat ligt en sommige inwoners niet weg willen, maar wel gedupeerd zijn.

Volgens Pieter Huitema, advocaat van de stichting, hebben inmiddels 550 huiseigenaren en 12 woningcorporaties zich bij hen aangesloten. De stichting vertegenwoordigt nu de eigenaren van 100.000 woningen in het bevingsgebied. De advocaat verwacht dat de zaak in het voorjaar van 2015 voor de rechter komt.