In een grootschalige Europese politieactie tegen onder meer drugs- en mensenhandel zijn deze maand meer dan duizend arrestaties verricht. In Nederland zijn ruim tachtig mensen aangehouden.

Alle Europese landen hebben aan de actie meegewerkt, onder leiding van de Europese politieorganisatie Europol.

De acties, die voortvloeiden uit operatie Archimedes, waren gericht tegen de georganiseerde misdaad in Europa. In totaal zijn tot nu toe 1.027 mensen opgepakt.

Behalve politiemensen uit alle 28 lidstaten van de EU hebben ook agenten uit onder meer Australië, Colombia en de Verenigde Staten aan de actie deelgenomen.

De diverse opsporingsambtenaren kwamen tussen 15 en 23 september in actie, op honderden locaties, variërend van luchthavens, scheepshavens en grensovergangen tot criminele 'hotspots' in steden.

Bij de diverse acties werd in totaal 599 kilo cocaïne in beslag genomen, naast 200 kilo heroïne en 1.500 kilo cannabis. Dertig Roemeense kinderen konden worden gered uit de handen van mensenhandelaren.

'Mijlpaal'

Rob Wainwright, directeur van Europol, noemde operatie Archimedes woensdag tijdens een persconferentie in Den Haag "een mijlpaal" in de Europese misdaadbestrijding. Niet eerder werd zo'n massale politieactie op touw gezet.

De actie maakt goed duidelijk, aldus Wainwright, dat politie en justitie er internationaal op gebrand zijn ook de zwaarste criminelen de voet dwars te zetten.

Bekijk hier een deel van de persconferentie:

'Beter beeld'

Wil van Gemert, de Nederlandse vertegenwoordiger bij Europol: "Door dit soort acties krijgen we een veel beter beeld van hoe de internationale misdaad opereert."

De Nederlandse verdachten werden opgepakt voor zaken als cocaïnehandel, voertuigcriminaliteit en inbraken. Daarnaast werden arrestaties verricht wegens drugs- en wapensmokkel uit Zuid-Amerika.

Coördinatiecentrum

Europol had op het hoofdkantoor in Den Haag een coördinatiecentrum voor de actie ingericht dat 24 uur per dag operationeel was. Ook heeft de organisatie mobiele kantoren ingezet, waardoor agenten ter plaatse konden beschikken over onder meer databases.