Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof heeft geen bijzondere maatregelen getroffen tegen de Nederlandse jihadganger die zich Muhajiri Sháám noemt.

Dat laat zijn woordvoerder woensdag weten. Schoof kan bijvoorbeeld een Nederlands paspoort intrekken. Het Openbaar Ministerie is inmiddels wel een strafrechtelijk onderzoek naar Sháám begonnen.

Sháám, alias Abu Mohammed, riep dinsdag in een filmpje op Facebook zijn broeders in onder meer Nederland op tot ''een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid".

Want Nederland is volgens hem een land dat steun geeft aan Amerika, het land dat luchtaanvallen uitvoerde bij Aleppo in Syrië, waarbij drie Nederlandse jihadgangers werden gedood. ''Sta op en onderneem iets'', was zijn boodschap.

Volgens Sháám bevindt hij zich in Aleppo en is hij daar met broeders uit Nederland en België. Hij benadrukt dat hij geen deel uitmaakt van terrurbeweging Islamitische Staat (IS). Sháám is aangesloten bij het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra Front.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak