Benaouf A., verdacht van het regisseren van de moord op de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh, blijft in elk geval vastzitten tot aan de inhoudelijke behandeling van zijn zaak in november. 

Een hernieuwd verzoek van zijn advocaat Sander Janssen tot beëindiging van het inmiddels anderhalf jaar durende voorarrest werd woensdag door de rechtbank in Amsterdam afgewezen.

A. zou een centrale figuur zijn in de bloedige strijd die al geruime tijd in de Amsterdamse onderwereld woedt. Bouhbouh werd in oktober 2012 in Antwerpen geliquideerd.

In december van dat jaar volgde een aanslag op het leven van A. in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. A. ontkwam, twee anderen werden doodgeschoten.

Andere schietpartijen

Na dat extreme vuurwapengeweld volgden nog ettelijke dodelijke schietpartijen in en om de hoofdstad. Een van de andere hoofdrolspelers in de veronderstelde onderwereldoorlog kwam daarbij ook om het leven: Gwenette Martha, goede vriend van Najeb Bouhbouh, werd in mei met tientallen kogels in Amstelveen geliquideerd.

Het gebruik van automatische vuurwapens, zoals kalasjnikovs, is een van de kenmerken van de diverse moordpartijen.

De zaak tegen Benaouf A., die de beschuldigingen aan zijn adres ontkent, is de eerste in het geheel die inhoudelijk aan de orde komt. De rechtbank heeft er in november drie dagen voor uitgetrokken.