De Nederlandse arts Erdi Huizenga die uit Sierra Leone was teruggehaald, omdat zij contact heeft gehad met mensen die later ebola bleken te hebben, heeft zelf negatief getest op de ernstige ziekte.

Dat heeft het RIVM woensdag laten weten.

Ook een man uit Eindhoven, die recent was opgenomen in het Radboudumc met klachten die op ebola kunnen wijzen, heeft negatief getest. Beiden hebben wel malaria.

De Eindhovenaar, die recent in een gebied is geweest waar ebola heerst, heeft zeker deze ziekte niet. Voor tropenarts Huizenga geldt dat zij theoretisch gezien nog de komende week verschijnselen kan krijgen van de ziekte, door de incubatietijd.

Quarantaine

Huizenga kwam ruim een week geleden samen met collega-arts Nick Zwinkels (31) terug in Nederland. Zij gingen na een ziekenhuiscontrole in quarantaine. Afgelopen zaterdag kreeg de arts van de Lion Heart Foundation koorts, een verschijnsel van zowel ebola als malaria, en werd ze opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum.

"Erdi is weer ontslagen uit het LUMC en zal de resterende incubatietijd nog in afzondering doorbrengen samen met haar collega Nick Zwinkels", aldus de Lion Heart Foundation op de eigen Facebookpagina.

Getroffen

De twee artsen waren voor de organisatie aan het werk in een lokaal ziekenhuis in Sierra Leone. Daar kwamen ze in contact met mensen die later overleden aan het zeer ernstige, potentieel dodelijke ebolavirus. Sierra Leone is, net als de andere Afrikaanse landen Liberia en Guinee, zwaar getroffen door het ebolavirus.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola