In de binnenstad van Den Haag heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een zeer grote brand gewoed. De brand brak uit in een historisch pand.

Het vuur ontstond even na middernacht op een zolder aan de Beeklaan. Een bewoner had zijn huis volgens Veiligheidsregio Haaglanden in brand gestoken. De vlammen sloegen uit het dak en er kwam veel rook vrij.

Tien omwonenden, twee honden en een kat moesten worden geëvacueerd. Ze werden door de gemeente in een hotel ondergebracht. Enkele bewoners van de naastgelegen huizen zijn inmiddels weer thuis. 

Er vielen geen gewonden. De bovenverdieping van het pand is verwoest. Bij de brand zijn volgens de veiligheidsregio geen asbest of chemicaliën vrijgekomen.

De brandstichter meldde zichzelf op het politiebureau. De man is aangehouden. Het is nog niet bekend waarom hij het huis in brand heeft gestoken.

Het stadsdeel houdt deze week nog een bijeenkomst voor de omwonenden, aldus de gemeentewoordvoerder.

Groot materieel

Brandweerlieden wisten de ergste vlammen snel te doven en rond 01.45 uur was de brand onder controle. Dat was volgens een woordvoerder nog best een klus, omdat het een oud en groot pand was.

De brandweer rukte groots uit om de brand te bestrijden. De hele straat stond vol met brandweerwagens, een hoogwerker en politieauto's. Brandweerlieden probeerden met man en macht te voorkomen dat de brand zou overslaan naar andere huizen. Bij historische panden is die kans extra aanwezig volgens de veiligheidsregio.

Bekijk de beelden: