Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar een Nederlands sprekende jihadstrijder die in een video oproept ‘een stevige daad’ tegen Nederland te verrichten. 

Dat bevestigt een woordvoerder van het OM dinsdagavond naar aanleiding van berichtgeving bij RTL Nieuws.

Het filmpje is verspreid via Facebook. Daarop zou schade van de Amerikaanse bombardementen ten westen van Aleppo zijn te zien. De bombardementen vonden plaats in de nacht van maandag op dinsdag.

De man zegt dat op de plek waarop de verwoestingen zijn te zien, de moedjahedien (strijders) kwamen om te rusten, ''voordat ze weer ten strijde gingen, om mensen te bevrijden van de tiran. Kijk nu wat ze ons hebben aangedaan. Vele broeders zijn gedood en gewond geraakt'', aldus de onbekende man.

Drie doden

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft bevestigd dat drie Nederlandse jihadgangers zijn omgekomen bij de Amerikaanse luchtaanvallen op Aleppo. ''Het is wel duidelijk dat als je daar op jihad gaat, je in een oorlogsgebied komt waar hevig wordt gevochten’’, reageerde de zegsman eerder op de dag.

Uit de laatste cijfers uit september blijkt dat er toen zeker 140 Nederlandse jihadgangers waren. Ongeveer 30 van hen waren teruggekeerd en circa 15 waren toen gesneuveld of bij zelfmoordaanslagen om het leven gekomen.

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex | Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië