Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft dinsdag bevestigd dat juweliersvrouw Marina uit Deurne niet wordt vervolgd voor het doodschieten van twee overvallers in maart.

"We zijn unaniem tot de conclusie gekomen dat hier sprake was van noodweer. Ze heeft gerechtvaardigd gehandeld", zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen dinsdag op een persconferentie.

Haar echtgenoot Willy S. wordt wel gedagvaard, vanwege de aanschaf van het wapen waarmee de overvallers werden gedood.

De vrouw schoot in totaal vier keer tijdens de overval op juwelierszaak Goldies. Met het eerste schot schoot ze de eerste overvaller dood, zo toonde Nieuwenhuizen tijdens de persconferentie.

Daarna schoot ze nog drie keer op de tweede overvaller, waaronder één keer door een gesloten deur. Alle kogels troffen de overvallers, maar één kogel raakte naast de tweede overvaller ook de juweliersman in zijn hand. Volgens Nieuwenhuizen paste de vrouw "op het juiste moment de juiste middelen toe". 

Beelden

Het OM toonde tijdens de persconferentie bewakingsbeelden. Hierop was te zien hoe de eerste overvaller als klant de juwelierszaak binnenkwam. Op het moment dat de tweede overvaller naar binnenliep, besproeide de eerste aanvaller de juwelier met traangas.

Vervolgens ontstond een worsteling tussen de tweede overvaller en de juwelier. Hierbij werd "schiet hem kapot" geschreeuwd door één van de overvallers. De juweliersvrouw zag in het kantoor op de bewakingsmonitor wat er in de winkel gebeurde en greep het pistool.

Hierna verhinderde de vrouw dat de eerste overvaller het kantoor kon binnendringen. Hierbij schoot ze door een kier, terwijl het been van de overvaller klem tussen de deur zat. De overvaller werd in de hartstreek dodelijk getroffen.

Paniek

Daarna zag de vrouw dat de worsteling gaande was tussen haar man en de tweede overvaller. In paniek sloot ze de deur van het kantoor en schoot daar vervolgens doorheen. Hierbij werd de tweede overvaller in zijn arm getroffen.

Daarna schoot ze nog een keer, waarbij één kogel naast de overvaller ook de juweliersman in zijn arm raakte. De tweede overvaller was daarbij dodelijk getroffen.

Nieuwenhuizen, die sprak van een "complexe zaak", speelde fragmenten af hoe de juweliersvrouw in paniek 112 belde en vroeg om snel ambulances te sturen. De overval duurde in totaal 1 minuut en 11 seconden.

Beter beeld

Het gesprek dat de juweliersvrouw had met 112 is vrijgegeven omdat dit de situatie beter schetst dan de beelden alleen, aldus hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen dinsdagavond in Nieuwsuur.

Het gebeurt zelden dat justitie een met 112 gevoerd gesprek vrijgeeft. "De beveiligingsbeelden zonder geluid zouden overkomen als vrij kille en emotieloze handelingen", zei Nieuwenhuizen. Met het geluid erbij wordt volgens hem duidelijk dat de vrouw in blinde paniek handelde. In het audiofragment dat justitie dinsdag vrijgaf zegt de hevig geëmotioneerde juweliersvrouw dat er een overval is geweest en dat de daders in de winkel dood liggen te gaan.

Last van schouders

Van het echtpaar is een last van de schouders gevallen, reageerde hun advocaat Jan-Hein Kuijpers. "De verwerking kan beginnen.'' Hij is het eens met de beslissing van het OM om niet tot vervolging over te gaan.

Ook kan Kuijpers leven met het besluit om S. wel te vervolgen voor vuurwapenbezit. ''Dat gevecht gaat hij aan. Het mag niet, maar wat was er gebeurd als hij het wapen niet had gehad?'', vroeg de raadsman zich af. ''Er zijn verzachtende omstandigheden.''

'Betreurenswaardig'

De nabestaanden van een van de doodgeschoten overvallers overwegen een procedure om alsnog strafvervolging van Marina te bewerkstelligen. Zij en hun advocate Bénédicte Ficq noemden de beslissing van het OM "betreurenswaardig''.

De nabestaanden kunnen op basis van artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering klagen bij het gerechtshof, dat het OM kan opdragen alsnog tot vervolging over te gaan. Ficq: "Zo'n procedure ligt voor de hand, maar ik wil eerst het dossier goed bestuderen alvorens we daartoe besluiten.''

Bekijk hier een deel van de persconferentie over de overval:

Overzicht van gebeurtenissen in de zaak | Dossier overval Deurne