Het lijkt erop dat de daders die op 13 juli in Amsterdam de 30-jarige Stefan Regalo Eggermont doodschoten, dachten dat ze iemand anders voor zich hadden. 

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft sterke aanwijzingen dat sprake is van een persoonsverwisseling. Dat maakte justitie dinsdag bekend.

Eggermont werd op een zondagochtend in de Conradstraat, dichtbij het centrum van Amsterdam, in zijn auto met meerdere kogels geliquideerd.

Politie en justitie gaan ervan uit dat de moord verband houdt met een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, maar dat de 30-jarige Amsterdammer niet het beoogde doelwit was. Uitgebreid onderzoek leverde geen enkele link op met het criminele circuit of mogelijke zakelijke conflicten.

Beloning

Voor de moord is tot nog toe niemand gearresteerd. Voor de gouden tip die leidt tot oplossing van de zaak heeft justitie een beloning van 15.000 euro uitgeloofd.

Het programma Opsporing Verzocht op NPO1 besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Dwarszitten

Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg laat weten dat de politie een ''aanzienlijke groep'' die mogelijk betrokken is bij een reeks liquidaties in Amsterdam gaat dwarszitten.

''We willen niet dat Amsterdam een veilige haven blijft voor dit soort criminele organisaties die dit zomaar dagelijks in onze stad kunnen doen met alle risico's voor burgers'', aldus Aalbersberg in het programma Het Verhoor van AT5 dat dinsdagavond te zien is.

Aanpak

De politie zet extra mensen op de zaak, die vooral de opdracht hebben de criminelen te verstoren. Zij worden vrijgemaakt uit andere onderzoeken. Volgens Aalbersberg gaat het om een persoonsgerichte aanpak. ''Zitten waar ze zijn, op hun ontmoetingsplaatsen, controleren, erbovenop zitten, het onaantrekkelijk maken in de stad.''

Op die manier wil Amsterdam aangeven dat een grens is bereikt en de frequentie halen uit het aantal liquidaties dat de stad dit jaar al trof.

Daarbij kijkt de politie niet alleen naar geweldplegers, maar ook naar potentiële slachtoffers en mensen die bij de moorden helpen. ''We noemen dat facilitators, mensen die de auto's of soms wapens verzorgen'', aldus de korpschef. Met deze aanpak wil hij niet alleen onderzoek doen naar bewijs voor de liquidaties, maar ook nieuwe liquidaties voorkomen.