De advocaten Peter Plasman en John Peters zijn elkaar in de haren gevlogen over de nieuwe kroongetuige in het liquidatieproces, 'moordmakelaar' Fred R.

De Amsterdamse advocaat Plasman beticht zijn Amersfoortse collega Peters ervan te hebben geprobeerd met 9.000 euro contant en een horloge ter waarde van 15.000 euro zijn cliënt R. af te pakken en die aan zijn eigen advocatenkantoor te binden.

Plasman heeft daarover een klacht ingediend bij de deken van de Orde van Advocaten.

Peters weerspreekt die beschuldiging en noemt het ''een flauwekulverhaal''. Hij heeft later deze week op eigen verzoek een gesprek met de deken in Utrecht. Tevens kondigt hij stappen tegen Plasman aan. Verder zegt hij niet op de kwestie te willen ingaan.

Advocaat Plasman zegt desgevraagd in maart een klacht tegen Peters te hebben ingediend. ''Ik vind het kwalijk en heb zoiets nog nooit meegemaakt in de advocatuur'', aldus Plasman.

Zoon

Volgens Plasman heeft Peters bij het gerechtshof tevens stukken over het Passageproces opgevraagd, terwijl hij nog zijn advocaat was. Het geld en het horloge zouden in het kantoor van Peters aan de zoon van R. zijn overgedragen.

Dat is volgens Plasman aan de orde geweest in een strafzaak tegen de zoon van R., die moest verduidelijken waarom hij over zo'n bedrag aan contanten beschikte.

''Er zijn ook twee getuigen van die geldoverdracht'', stelt Plasman. Naar zijn zeggen heeft collega Peters in schriftelijke stukken aan de deken toegegeven een lening van 4.000 euro aan R. te hebben verstrekt.

Overeenkomst

R. sloot onlangs een overeenkomst met het Openbaar Ministerie om als kroongetuige belastende verklaringen af te leggen tegen opdrachtgevers van huurmoorden in de Amsterdamse onderwereld.

Om die reden zegt Plasman desgevraagd zijn cliënt niet langer te kunnen bijstaan. ''Ik ben samen met collega's opgetrokken tegen een andere kroongetuige, Peter la S. Dan kun je niet ineens tegen je collega's optreden aan de zijde van een andere kroongetuige.''

R. heeft inmiddels twee andere raadslieden.

Overzicht: liquidaties en verdachten Passageproces