De rechter-commissaris in het vooronderzoek tegen de vermeende 'jihadronselaar' Abou Moussa moet worden vervangen door een andere onderzoeksrechter.

Dat heeft de wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag maandag bepaald. Het wrakingsverzoek was ingediend door de advocaat van Abou Moussa, André Seebregts.

De rechter-commissaris zou in haar bewoordingen niet objectief zijn geweest en al aan het begin van het onderzoek te kennen hebben gegeven reeds een oordeel te hebben gevormd over de inhoud van de ideologie van Abou Moussa en waar die ideologie uiteindelijk toe zou leiden.

Door akkoord te gaan met het wrakingsverzoek, geeft de wrakingskamer te kennen dat er een "objectief gerechtvaardigde vrees voor vooringenomenheid van de rechter-commissaris" bestaat. 

Seebregts spreekt van een "belangrijk signaal". "Het geeft maar weer eens aan hoe het moeilijk het is, zelfs voor professionals, om onbevooroordeeld te blijven zodra het woord 'terrorisme' valt. Daar moet, zeker in jihadisme zaken, ontzettend voor worden gewaakt."

Geronseld

De 32-jarige Abou Moussa werd eind augustus opgepakt in Zuid-Duitsland en is uitgeleverd aan Nederland. Hij wordt ervan verdacht mensen te hebben geronseld voor de jihad in Syrië en Irak.

Hij en een 24-jarige medeverdachte worden ook beschuldigd van het voorbereiden voor ''moord/doodslag met een terroristisch oogmerk'' in dat gebied.

''Dit zijn grote vissen, ze speelden een belangrijke rol bij radicalisering en rekrutering'', stelde de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen na hun aanhouding.